Wolken boven het Vossemeer.
Wolken boven het Vossemeer. foto Fred Sollie

Veranderend klimaat vraagt om extra investeringen provincie

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Provincie Overijssel gaat extra investeren in projecten om hitte, droogte en wateroverlast tegen te gaan. Tot en met 2023 gaat het onder andere om een subsidieregeling voor gemeenten en waterschappen. De regeling richt zich op het vergroten van het klimaatbewustzijn bij inwoners en ondernemers en op de uitvoering van concrete maatregelen op lokaal niveau . Provinciale Staten van Overijssel hebben ingestemd met het voorstel om hier 8,75 miljoen euro in te investeren.

Er zijn volgens de Provincie flink wat maatregelen nodig. Het najaar en de winter zijn natter en het voorjaar en de zomer warmer en droger, met vaker hoosbuien en hittegolven. De investering van 8,75 miljoen is te zien als een tussenstap. Er zijn in de toekomst nog meer investeringen nodig om Overijssel klimaatrobuust te maken. Het voorstel zet in op drie belangrijke thema’s die bijdragen aan het behalen van de klimaatbestendige en waterrobuuste doelen van Overijssel.

Overijssel klimaatrobuust

De provincie steunt ook projecten van gemeenten en waterschappen die Overijssel klimaatrobuuster maken. Overijssel is vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie opgedeeld in vier zogeheten werkregio’s die aan de slag zijn met aanpassingen rondom de klimaatverandering (klimaatadaptatie). De provincie financiert 20% van de maatregelen die in de werkregio’s worden opgevoerd.

Gedeputeerde Staten stellen verder voor om een bedrag van 2,25 miljoen euro te reserveren voor de subsidieregeling Klimaatadaptatie. Deze regeling is op 1 februari 2021 in werking getreden. Ook deze subsidieregeling is gericht op gemeenten en waterschappen in Overijssel. De provincie wil met deze subsidieregeling inzetten op haalbaarheidsonderzoeken, procesondersteuning en fysieke maatregelen die bijdragen aan het oplossen van problemen rondom hitte, droogte en wateroverlast. Ook wordt gedacht aan projecten die bijdragen aan de verdere bewustwording van ondernemers en inwoners in Overijssel. De provincie wil een vliegwiel op gang brengen waarbij projecten als inspiratie dienen voor anderen. Denk daarbij aan het klimaatadaptief inrichten van schoolpleinen en dorpspleinen maar ook aan het innovatief inrichten van gasloze wijken in onze provincie.

Proefprojecten

Daarnaast wil het provinciebestuur investeren in pilots die bijdragen aan het oplossen van problemen rondom hitte, droogte en wateroverlast. Ook komt er cofinanciering voor verduurzaming van bedrijventerreinen en de ontwikkeling van bijvoorbeeld proeftuinen in de Climate Campus.

Bron: Provincieoverijssel.nl