Afbeelding

Einde aan tijdperk Vlaar in Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh)
Binnenkort neemt Hans Vlaar afscheid van Kampen als supermarkteigenaar. Hiermee komt een einde aan een lange periode, die in 1977 begon toen zijn vader Jan Vlaar een supermarkt begon in winkelcentrum Penningkruid.

''Het zag er hier toen heel anders uit", zegt Hans Vlaar. "De winkel stond tussen de weilanden. Er stonden bijna nog geen huizen. Onze supermarkt was de tweede winkel in het winkelcentrum." Hans Vlaar had in de eerste jaren nog weinig affiniteit met de winkel. Samen met zijn ouders woonde hij in Zeist. "'Een afstand van 80 kilometer. Dat is geen afstand om even de fiets te pakken om mee te helpen in de winkel", lacht Vlaar. In de weekenden en in de vakanties hielp hij wel mee in de winkel. Toch duurde het nog wel een tijdje voordat Vlaar werd gepakt door het detailshandelsvak. "Dat is bij V&D in Zeist gebeurd. Daar heb ik een tijd gewerkt en toen heb ik ontdekt hoe leuk het vak is."

Begin jaren 90 kwam hij officieel in het bedrijf. Samen met zijn vader stelde hij een vijfjarenplan op. In 1996 nam hij de winkel over van zijn vader. Die begon in 1977 een supermarkt onder zijn naam met daarin een eigen bakkerij. Het was uniek voor die tijd. "Tot op de dag van vandaag is dat het speerpunt van onze winkels. Het is altijd succesvol gebleven."

Vlaar spreekt in meervoud. In 2006 nam hij de supermarkt aan de Industrieweg over. Zo gaf hij leiding aan twee Super De Boer-supermarkten. Hijheeft in al die jaren te maken gehad met heel wat winkelformules. Enkele jaren na de opening kreeg de supermarkt van zijn vader Jan Vlaar de naam Almarkt. Daarna volgden de namen Super, Super Direct, Super de Boer, Konmar, wederom Super de Boer en Jumbo. In 2001 werd de winkel van Vlaar in relatief korte tijd twee keer omgebouwd. In mei van dat jaar was het een van de eerste Super de Boer-supermarkten die is omgebouwd tot een Konmar-winkel. Omdat de formule niet aansloeg, werd de winkel in november 2001 teruggebouwd tot een Super de Boer-supermarkt. "Dat is de zwaarste en leerzaamste periode in mijn leven geweest. Ik had het niet willen missen. Als ondernemer moet je op je eigen gevoel afgaan. Ik had mijn twijfels over Konmar, maar ik ben mee gegaan in het avontuur. Dan leer je hoe enorm vergankelijk succes is. Dat moet je als ondernemer een keer meemaken."

Vlaar legt een verbinding met de huidige situatie. Hij vond het risico om door te gaan als supermarktondernemer in Kampen te groot. Hij vindt dat er straks teveel supermarkt-meters in Kampen ontstaan door de komst van een extra supermarkt en een grotere nieuwe Jumbo in de Hanzewijk en de plannen voor een supermarkt bij het station Kampen-Zuid. "De gemeente heeft het probleem zelf gecreëerd en zegt dat de markt het maar moet oplossen. Ze steken de kop in het zand. Het risico om door te gaan is te groot. Daarom stop ik. Jumbo heeft geprobeerd de winkels aan een andere ondernemer te verkopen, maar dat is door alle toekomstige ontwikkelingen niet gelukt. Andere ondernemers vinden het risico ook te groot.?

Vlaar zou eigenlijk vier maanden geleden al stoppen, maar werd door Jumbo benaderd om de ombouw van de C1000-winkel aan de Dr. Damstraat naar een Jumbo-formule te begeleiden. Binnenkort is het echt voorbij. Op 20 juni draagt hij de winkels aan de Dr. Damstraat en de Industrieweg over aan Jumbo. Deze winkels gaan dan 's avonds om 18.00 uur dicht. Om 27 juni volgt de overdracht van de supermarkt aan het Penningkruid. Ook dan sluit de winkel om 18.00 uur. Op 27 juni is Vlaar voor het laatst in de winkel op Penningkruid en neemt hij afscheid van de klanten. Wat overblijft bij Vlaar is een volle tas vol goede herinneringen. "Ik heb Kampenaren leren kennen als nuchter met een gezonde eerlijke (werk)instelling. Ik prijs me gelukkig dat ik mijn winkels in Kampen heb mogen runnen. Ik laat een fantastische club mensen achter. Wat ik straks ga doen? Genieten van de zomer en me rustig bezinnen op een nieuw avontuur.?

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00