Afbeelding

Raadspraat: Sportief en sociaal Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

"Deze maand buigt de raad zich over de zogenaamde perspectiefnota 2016-2019. Dit is een doorkijkje van het financiële huishoudboekje van de gemeente voor de komende jaren. Een hele uitdaging! De vele nieuwe taken voor de gemeente gaan niet alleen gepaard met veel onzekerheden maar helaas ook met forse kortingen op budgetten. Dit maakt dat wij op goede en efficiënte wijze met ons geld moeten omgaan.

Sport
Het CDA heeft een hart voor sport. Sporten is niet alleen van grote waarde voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het haalt mensen uit hun isolement, leert om te gaan met winnen en verliezen en samenwerken. Sportverenigingen dragen dan ook in belangrijke mate bij aan de sociale samenhang in de gemeente Kampen.
Niet voor niets maakt sport onderdeel uit van de ?Kamper Kracht? en is de inzet om de maatschappelijke rol van sportverenigingen verder uit te breiden.
In het coalitieakkoord staat dan ook dat het belang van sporten voor de gezondheid en de maatschappelijke betekenis van sportverenigingen wordt onderkend en dat de recreatieve sport financieel ondersteund moet worden.

Om die reden is het CDA dan ook tegen verdere bezuinigingen op de sportverenigingen. Afgelopen jaren (en ook de komende jaren) worden tarieven voor sportverenigingen al fors verhoogd en zijn subsidies teruggeschroefd. Dat vergt nu al het nodige van verenigingen.
In tijden waarin steeds meer van (sport)verenigingen gevraagd wordt moet je niet hun infrastructuur afbreken. Je kunt van verenigingen en de vele vrijwilligers bij deze verenigingen niet verwachten dat zij met fors minder budget steeds meer taken op zich moeten nemen.

Wel kijken we bij noodzakelijke nieuwe investeringen naar wat verenigingen ook zelf kunnen bijdragen; het voorstel voor aanpassing van de multifunctionele hal bij sporthal De Reeve is daar een mooi voorbeeld van. Aanpassing is nodig vanwege capaciteitsgebrek, gevaarlijke situaties en blessuregevoeligheid. De (gym)vereniging heeft zelf de noodzakelijke voorbereidingen gedaan en ontwerpen gemaakt, willen zelf het bouwtoezicht uitoefenen en (structureel) de schoonmaakwerkzaamheden op zich nemen.
Een voorbeeld van een nieuwe werkwijze en efficiënte besteding van beperkt gemeentegeld.

Het CDA is van mening dat verenigingen mogelijkheden moeten krijgen om ook zelf meer inkomsten te genereren. Stimuleer dat sportparken (en dorpshuizen) zich kunnen ontwikkelen tot centrale plaatsen in een wijk waar ook maatschappelijke organisaties hun activiteiten kunnen aanbieden. Deze ontwikkeling zorgt niet alleen voor extra inkomsten voor een sportvereniging maar stimuleert ook de sociale samenhang."

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22