Tureluurs
Tureluurs foto Fred Sollie

Boeren zorgen voor weidevogels

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Het aantal weidevogels neemt de laatste jaren af. Eén van de oorzaken is predatie: eieren en kuikens worden opgegeten door vossen, kraaien, reigers en allerlei andere dieren. Het grootste probleem voor de weidevogels is echter het verdwijnen van geschikt leefgebied door het steeds intensievere gebruik van het boerenland. 

Om de weidevogels te redden is het dan ook nodig dat er meer geschikte bloemrijke weilanden komen waar kuikens veilig zijn en voldoende voedsel kunnen vinden. Eén van de dingen die boeren doen is het gebruik van metalen pannen die bij het bemesten met sleepslangen als een helm over de nesten worden geplaatst. Daarnaast is het gebruikelijk dat de (Kieviet)nesten tijdens bewerking van de akkerbouw- of maispercelen tijdelijk worden verplaatst. Omdat het hierbij van groot belang is te weten waar de nesten liggen wordt de vogelwachter ingeschakeld. Een hightech benadering hierbij is dat ook steeds vaker drones gebruikt worden om de nesten te vinden. Ook wordt er tijdens het maaien van binnen naar buiten gewerkt om dieren en vogels naar omliggende percelen te drijven. Er zijn ook boeren die het maaien uitstellen, om de nesten veilig te houden. Sommige boeren gaan nog een stap verder en investeren in plasdraspompen en zaaien kruidenrijke mengsels in om daarmee de omstandigheden voor weidevogels te verbeteren.

Passie voor weidevogels

Melkveehouder Marcel Strijtveen: “Ik doe aan een aantal weidevogelpakketten mee, maar doe ook veel zonder dat daar een subsidie tegenover staat. Zo heb ik een plasdrasgebied en percelen waar ik bewust vaste mest op breng. Dat trekt insecten, die weer vogels trekken, en de stro uit die mest wordt als nestmateriaal gebruikt. We zoeken aan het begin van het seizoen nesten. Als we gaan bemesten beschermen we de nesten, als we gaan weiden komt er een hekje over het nest zodat onze koeien er niet bij kunnen, en als we gaan maaien laten we 50 vierkante meter om een nest staan. Verder laat ik twee meter uit een slootkant vrij zodat de jonge vogels hun weg weten te vinden. Op het maisland, waar kieviten graag nestelen, heb ik een strook gemaakt die voor voedsel en beschutting zorgt. We hebben nu een levend land met kruiden en vogels en dat is fantastisch om te zien. Ik ben trots op de weidevogels en wil ze graag behouden.”

Roofdieren

De laatste decennia zorgen ook roofdieren voor een grote vermindering van eieren en vogels. Deze waarneming wordt door onderzoek ondersteund. LTO Noord roept provincies op om beleid te maken zodat predatoren actief bestreden kunnen worden. 

Afbeelding
Eerste plekken Vrijmarkt IJsselmuiden al gereserveerd Algemeen 26 minuten geleden
Afbeelding
Het Qu&Du (dok) concert in de Burgwal (3 foto's) 3 foto's instagram 39 minuten geleden
Afbeelding
COA vraagt vergunning aan voor opvang 'Kamper' ontheemden aan Hilbert van Dijkstraat Algemeen 4 uur geleden