Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher.
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. overijssel.nl

Door kavelruil verandert bijna 500 hectare natuur van eigenaar

Algemeen

REGIO - Natuur- en landschapsorganisaties, particuliere grondeigenaren en de provincie Overijssel doen een grote kavelruil in de IJsselstreek. 478 hectare natuur en enkele hectares landbouwgrond veranderen van eigenaar.

Het belangrijkste doel van de kavelruil is om meer aaneengesloten en robuustere natuurgebieden te maken. Natuurgebieden zoals Lierderbroek, Molenpolder, Landgoed Windesheim, de uiterwaarden van de IJssel en Landgoed ‘t Nijendal worden meer aaneengesloten. “Dat komt ten goede aan de kwaliteit van de natuur. Ook het beheer kan efficiënter worden uitgevoerd. Ook andere doelen zoals waterbeheer kunnen worden meegenomen”, aldus Staatsbosbeheer. 

Sinds 2018 hebben Staatsbosbeheer, Overijssels Particulier Grondbezit, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten, Provincie Overijssel, diverse particuliere landgoederen (Stichting IJssellandschap, landgoed Windesheim) en agrarisch natuurcollectief Lierderbroek aan de kavelruil gewerkt. Ook LTO was, namens de agrariërs die grond pachten op de verschillende terreinen, betrokken bij de kavelruil.

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher: “Deze kavelruil is een prachtig voorbeeld van de samenwerking tussen overheid en maatschappelijke organisaties bij het versterken van de natuur. Het is ook een uniek en innovatief project. Niet eerder is er op basis van een ruilplan waaraan zowel terrein beherende organisaties als particuliere natuurorganisaties mee konden doen zoveel natuur is geruild. De provincie gaat onderzoeken of het ruilen van natuurgronden in de toekomst vaker kan worden toegepast en of provinciale natuurgronden daarbij kunnen worden ingezet.”

”Herman Brink, directeur Staatsbosbeheer Overijssel: “Staatsbosbeheer is blij dat na een lange aanloop dankzij deze ruilingen, we ons met ons beheer nog beter kunnen richten op gebieden die voor ons prioriteit hebben, en enkele particuliere organisaties hun beheergebied ook kunnen versterken. Dit is alleen gelukt omdat alle betrokkenen constructief en coöperatief hebben samengewerkt.”