Afbeelding
Aangeleverd.

In memoriam voor Cees den Heijer 1942 – 2021

· leestijd 1 minuut Algemeen

Emeritus hoogleraar in Kampen, schrijver van Het vermoeden, Jezus, een mensenleven en ruim geloven. Hij overleed op 31 maart 2021 ten gevolge van een zwaar ongeval op de Kamperstraatweg waarbij zijn auto tegen de railing van de brug kwam.

Dit in memoriam voor Cees den Heijer is geschreven door leden van de geschiedenisleesclub in Kampen waarvan Cees lid was, een gewaardeerd lid. Hij leverde waardevolle bijdragen aan de bijeenkomsten. Geschokt en verdrietig heeft de leesclub het nieuws van zijn overlijden vernomen.

Wat zou Cees zelf een mooie beginzin hebben gevonden? Of zou hij eerder kiezen voor een zinvolle beginzin? Hij zou ook bescheiden hebben kunnen zeggen: ‘Ach, als het maar een aardig stukje wordt’. Want bescheiden was hij. 

Eenmaal per twee maanden komt de geschiedenisleesclub bij elkaar om een boek te bespreken, uit te diepen, binnenstebuiten te keren. Cees was een trouwe bezoeker, slechts eenmaal moest hij tot zijn grote spijt verstek laten gaan, afgelopen juli, nota bene de laatste keer dat de club bij elkaar is geweest. Hij was belezen, gaf titels op van boeken die hij in haastig enthousiasme half uit had en weggelegd om alweer nieuwsgierig een ander boek te pakken dat op de stapel lag. Begerig naar kennis, dat was hij. 

Als de club een geschikte titel gevonden had om te bespreken, las Cees het tenminste eenmaal en gaf er altijd zijn uitgebreide en gefundeerde mening over. 

We zullen hem missen, de theoloog, de geschiedschrijver, de kennisverslinder, de rustige, vriendelijke man die lang en bedachtzaam aan het woord kon zijn maar ook goed en lang naar anderen kon luisteren. 

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel kracht om deze zware klap op te vangen. 

Namens de geschiedenisleesclub
Hilda Vinke en Marianne van den Herik.