Notaris Harry Goedegebure tijdens de opname in de Stadskazerne
Notaris Harry Goedegebure tijdens de opname in de Stadskazerne (foto: Maarten van Gemert)

Tòch een Dictee van Kampen – voor Orange Babies

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Even leek het Dictee van Kampen ook te bezwijken aan het coronaregime. Tot grote blijdschap van Aart Kleijer is er echter een alternatief gevonden met dank aan RTV IJsselmond. Orange Babies profiteert er ook dit jaar van als goed doel en dat is hard nodig. Donderdagavond 15 april kan iedereen alsnog online aanschuiven. Welke Kampenaar blinkt het meest uit in taalvaardigheid?

De laatste jaren werd het Dictee van Kampen met zo’n honderd deelnemers in de aula van het Ichthus College gehouden. Dat is dit jaar geen optie en Aart Kleijer vreesde voor de Kamper traditie die het Dictee inmiddels is geworden. Vanuit Rotary Club Kampen jaagt hij het dictee al jaren aan. Klaasjan Strengers bood aan om het Dictee vooraf op te nemen en via RTV IJsselmond uit te zenden. Zo kan ook dit jaar Orange Babies haar broodnodige steun krijgen om in Afrika vrouwen te helpen die met HIV en Aids te maken krijgen.

Dicteetijgers
Om aan de maatschappelijke verplichtingen te voldoen, die de Rotary Club zichzelf oplegt, is zo’n €6000 per jaar nodig. Het Dictee van Kampen levert daaraan een belangrijke bijdrage aan. Aart Kleijer zag het dit jaar somber in. Hij overwoog om het in de raadszaal van het gemeentehuis te organiseren. Toen kwam Klaasjan Strengers enthousiast met het aanbod om het via RTV IJsselmond uit te zenden. Daarvoor hebben nu de opnames plaats gevonden. Tevens zal het op internet uitgezonden worden waardoor er zelfs een (inter)nationaal bereik ontstaat.
Deelnemers aan het Dictee van Kampen kwamen in het verleden ook wel uit alle hoeken van het land. Enkele ’dicteetijgers’ in den lande helpen Kleijer en de Rotarycommissie al jaren. Evenals vorig jaar wordt het dictee voorgelezen door notaris Harry Goedegebure. Vanuit zijn werk is taal een liefhebberij van hem geworden. Hij zal een persoonlijk relaas vertellen over zijn belevenissen in december. Ongetwijfeld zullen daar verraderlijke taal- en spellingsvalkuilen in voorkomen. Burgemeester Koelewijn zal het na de lezing van Harry langzaam dicteren.

Orange Babies
Marije Kamphuis zet zich al jaren in voor Orange Babies. Deze stichting helpt zwangere vrouwen in Afrika die met het HIV-virus zijn besmet. Vroegtijdige behandeling kan een isolement voorkomen. De heersende pandemie verergert de situatie. Rotary Kampen sponsort een schoolproject in Namibië. Sluiting van scholen kan voorkomen worden door voldoende beschermingsmiddelen. Ook krijgen de kinderen zo maaltijden, medische zorg, liefde en aandacht. Dit zijn veelal zaken die de kwetsbare kinderen thuis niet ontvangen. Kamphuis heeft zelf ter plaatse gezien hoe ontwrichtend AIDS kan zijn en daar bovenop dreigt nu de coronapandemie te komen.

Marije Kamphuis en Aart Kleijer waren aanwezig bij de opnames (foto: Maarten van Gemert)

Inschrijving
Samen met Kleijer, Goedegebure en Strengers deelt Kamphuis het enthousiasme over de alternatieve uitvoering voor het Dictee van Kampen. Deelname kost €15 per persoon en €75 voor groepen van vijf personen of meer. Aanmelden kan per e-mail op dicteevankampen@gmail.com. Na opgave volgt een tikkie voor de inschrijfkosten.
De hoofdprijs is een luxe pennenset die de Readshop (Boekhandel Bos) ter beschikking stelt. Voor de gezelligheid is iedereen zelf verantwoordelijk. De All Inclusive Pub Quiz in januari van Kampen Partners bewees dat dat aan Kampenaren wel is besteed. Samen achter het beeldscherm belooft het Dictee van Kampen ook dit jaar een creatieve en sportieve avond te worden voor de Kamper taalliefhebber.

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 10 uur geleden