Afbeelding
FOTO TENNEKES

Burgemeester Koelewijn reikt 1e exemplaar stadswandeling over de lokale oorlogsgeschiedenis uit (3 foto’s)

· leestijd 1 minuut Algemeen

Donderdagmiddag 15 april 2021 reikte burgemeester Bort Koelewijn het eerste exemplaar van het boekje met de educatieve stadswandelingen uit aan groep 8 van de Mgr. Zwijsenschool.

In opdracht van de 4 mei Comités Kampen en IJsselmuiden, heeft het Stadsarchief Kampen met ondersteuning van de Historische Vereniging voor de IJsseldelta ‘Jan van Arkel’, educatieve stadswandelingen voor het basis- en voortgezet onderwijs samengesteld. Het werkboek is getiteld ‘Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940-1945’. Via deze wandelroutes leren de leerlingen de lokale oorlogsgeschiedenis van de binnenstad in Kampen kennen.

Het zijn bijzondere wandelroutes langs 20 locaties in de stad waaraan interactieve opdrachten gekoppeld zijn. Op deze manier blijven de scholieren aangehaakt bij ‘herdenken en vieren’ en worden zij aangespoord om na te denken over de dilemma’s van leven in oorlogstijd.

In totaal zijn er 3.000 exemplaren gedrukt, die verspreid worden onder groep 7 en 8 van het basisonderwijs, en aan de 1e en de 2e klas van het voortgezet onderwijs.

Educatieve wandelroutes

De scholieren kiezen zelf het startpunt. Vervolgens wordt er een route gestart. De eindopdracht vindt plaats op de basisschool met de zogenoemde ‘Vredesduif’ opdracht, die de scholieren verdienen tijdens het spel. De vredesduiven worden tentoongesteld in De Stadskazerne, Oudestraat 216, om zo te laten zien dat er bij de jeugd aandacht is voor deze belangrijke periode in de Vaderlandse geschiedenis.

Dankzij bijdragen van het Groot Burgerweeshuis Kampen, Camper Algemeen Steunfonds, Kampen Partners, Binnenstad Ondernemers Kampen en de gemeente Kampen is dit project mogelijk gemaakt.  

Gratis Kampen Stadsgids app

Naast het schoolmateriaal is ook een gratis app met twee oorlogswandelingen beschikbaar. De eerste ‘Stadswandeling Kampen in Oorlogstijd’, is gericht op het volwassen publiek. Deze wandeling is grotendeels te volgen met gesproken tekst op de diverse locaties. En met de gps uitgeschakeld ook vanuit de luie stoel te volgen.

De tweede wandeling is de jeugdversie van het werkboek ‘Stadswandeling Kampen Bezet en Bevrijd 1940-1945’ die aan het onderwijs wordt uitgereikt. De route is ook verkrijgbaar bij Intertoys in Kampen, en zodra het weer kan  ook bij de Tourist Info in De Stadskazerne.

Afbeelding
Afbeelding