Afbeelding
foto Fred Sollie

CDA Kampen tegen verhogen verenigingstarieven De Steur

Algemeen

KAMPEN - De fractie van CDA Kampen heeft met verbazing kennis genomen van het voorstel van enkele fracties in de gemeenteraad om de tarieven van verenigingen die trainen in zwembad De Steur los te laten. Het CDA vreest dat dit leidt tot extra kosten voor de verenigingen met onvermijdelijke contributieverhoging tot gevolg. Raadslid Jacolien van de Wetering: “Onbegrijpelijk en onverstandig.”

Sportfondsen Kampen draaide de afgelopen jaren verlies en staakte de exploitatie van zwembad De Steur. Het huidige contract loopt tot het einde van dit jaar en daarom spreekt de gemeenteraad deze maand over de aanbesteding waarmee een bedrijf moet worden gevonden dat vanaf 2022 het zwembad exploiteert. Onderdeel van de aanbestedingsvoorwaarden is de hoogte van de verenigingstarieven. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor die op het huidige niveau te houden. In het nieuwe zwembad moest vooral zwem- en waterpolovereniging Deltasteur (ruim 400 leden) fors meer geld betalen dan in het oude zwembad. De tarieven bleven gelijk, maar doordat het bad de helft kleiner was, moesten er twee keer zoveel trainingsuren worden ingekocht dan voorheen. De vereniging kreeg daarom in 2018 nog een eenmalige subsidie van 20.000 euro als tegemoetkoming in de extra kosten.

Het CDA vindt dat iedereen moet kunnen sporten. “Dat is niet alleen leuk, maar je investeert ook in de gezondheid van mensen. Juist deze coronaperiode leert ons dat een sportieve levensstijl gezondheidsrisico’s vermindert. Daarnaast vinden wij sterke verenigingen van groot belang voor onze Kamper samenleving. Daarom zijn wij altijd groot voorstander geweest van lage tarieven voor verenigingen en investeringen in bijvoorbeeld het jeugdsportfonds om iedereen te kunnen laten sporten”, aldus Van de Wetering. “In de politiek gaat het vaak over de bestrijding van armoede en eenzaamheid, maar een tariefsverhoging maakt de drempel om te sporten bij een vereniging alleen maar hoger. Ik vind dit onbegrijpelijk en onverstandig. Het CDA vindt het belangrijk dat de gemeente de huidige tarieven waarborgt in plaats van het belang daarvan in handen te leggen van een commerciële exploitant. Ik hoop dat de andere partijen dit ook inzien en ons tijdens de raadsvergadering van donderdag steunen.”