Afbeelding
Stock

Verdubbeling aanhoudingen winkeldieven in eerste kwartaal 2021

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Het aantal aangehouden winkeldieven is in 2021 verdubbeld ten opzichte van 2020. Vorig jaar werden er van januari tot 19 april 25 winkeldieven aangehouden, dit jaar waren dat er 52. De stijging is opmerkelijk, omdat in 2021 de winkels tijdens deze hele periode zware lockdown beperkingen kenden, terwijl die het jaar daarvoor pas op 15 maart begonnen.

Een groot aandeel van de verdubbeling komt voor rekening van één Nederlandse vrouw, die maar liefst 9 keer werd aangehouden. Ook Dronten is veel vertegenwoordigd in de statistieken. Volgens korpschef Johan Ekkel , komt dit met name door een groep van 14 personen die op het AZC verblijven. De groep is nadrukkelijk bij de politie in beeld: 19 keer werden één of meerdere personen uit deze groep aangehouden.
Volgens Ekkel hangt dit samen met de toename van de bezetting op de AZC’s en ook die in Dronten. Hij stelt dat er een groep ‘kansloze asielzoekers’ aanwezig is in de opvang. Dat zijn vaak jongeren die geen kans op asiel maken en misbruik maken van de mogelijkheid om een asielaanvraag te doen. De Telegraaf meldde eerder dit jaar op cijfers van de Nationale Politie dat asielzoekers uit veilige landen verantwoordelijk zijn voor twee derde van alle misdrijven door asielzoekers.
De meest effectieve aanpak van winkeldiefstallen is volgens Ekkel het winkelverbod. Deze kan individueel, maar ook collectief opgelegd worden. Valt een winkeldief in herhaling, dan kan de burgemeester ook een gebiedsverbod opleggen. “Op het moment dat er (collectieve) winkelverboden worden opgelegd, zie wij bij veel verdachten al terughoudendheid ontstaan. Een enkeling laat zich daardoor niet afremmen en krijgt dan uiteindelijk te maken met een gebiedsverbod. Een recentelijk opgelegd gebiedsverbod heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de betrokken verdachte Nederland heeft verlaten.”
De Kamper politie werkt nauw samen met het COA, de ketenmarinier en de politie uit Flevoland. Dat is succesvol volgens Ekkel, maar de bestrijding zou nog beter gaan als alle winkeliers uit Kampen zich bij het collectieve winkelverbod zouden aansluiten. "Niet in alle gevallen kon er worden overgegaan tot het opleggen van een winkelverbod, omdat helaas niet alle Kamper winkeliers zijn aangesloten bij deze samenwerking.” De korpschef roept daarom alle winkeliers op om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 4 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 16 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57