Na de koning mag Kenne nu burgemeester Koelewijn portretteren
Na de koning mag Kenne nu burgemeester Koelewijn portretteren (foto: Maarten van Gemert)

Koningsschilder Kenne Grégoire portretteert Bort Koelewijn bij afscheid voor burgemeestersgalerij

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Nu burgemeester Koelewijn heeft aangegeven het ambt neer te leggen, worden er voorbereidingen getroffen om hem te vereeuwigen in de portrettengalerij op het stadhuis. Deze wordt beheerd door Stedelijk Museum Kampen. Een commissie daarvan heeft portretschilder Kenne Grégoire geselecteerd voor de opdracht. Grégoire maakte eerder voor het museum een portret van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Op 1 oktober 2021 loopt de tweede termijn van Koelewijn af. Hij heeft dan twaalf jaar Kampen gediend als burgervader. Volgens goed gebruik wordt een portret van hem toegevoegd aan de collectie van Kamper burgemeesters. Op advies van de museumcommissie heeft het college de opdracht tot vervaardiging van het portret verleend aan kunstenaar Jean Josquin Grégoire, beter bekend als Kenne.

Portrettengalerij
Op de eerste verdieping van de bestuursvleugel van het Kamper stadhuis hangen geschilderde portretten van de Kamper burgemeesters sinds de negentiende eeuw, te beginnen met J.F.C. baron Van Heerdt (1808-1812). Op dit moment sluit mr. ing. J. Oosterhof (2001-2009) de rij af. Op 1 september wordt het nieuwste burgemeestersportret opgeleverd en zal drs. mr. B. Koelewijn (2009-2021) het slotakkoord vormen.
De collectie van burgemeestersportretten behoort toe aan, en wordt beheerd door, Stedelijk Museum Kampen. Een delegatie van het museum, bestaande uit conservator René van Mierlo, curator Yvonne Oordijk, collectiebeheerder Theo van Mierlo en directeur Nynke van der Wal heeft zich gebogen over de opdrachtverstrekking. De adviescommissie selecteerde twee lokaal actieve kunstenaars, één kunstenaar uit de regio en twee kunstenaars van buiten de regio.

Selectiecriteria
Qua kleur en sfeer moet het nieuwe portret passen in de collectie van het museum en in de galerij op het stadhuis. De maker moet een portrettist zijn die met een hoge mate van realisme schildert. Het portret moet een eigentijdse uitstraling hebben ”met daarin gezag en ingetogen trots als belangrijke aspecten”. De interpretatie daarvan is aan de schilder, aldus Nynke van der Wal. De in april vorig jaar aangetreden museumdirecteur noemt ook de manier van schilderen als criterium en spreekt over ”een lichte, vlotte verftoets, als ik naar het werk van Kenne kijk”.
Het college trekt € 5.000 exclusief BTW uit voor de opdracht. Het budget wordt aangevraagd via de eerste bestuursrapportage van dit jaar waarin inhoudelijk en financieel verantwoording afgelegd wordt over de eerste vier maanden van het jaar 2021.

Portrettist
Kenne Grégoire (69) is geboren in Teteringen (West-Brabant) en woont tegenwoordig in Deest (Gelderland). Hij schildert in een realistische stijl, meldt zijn website: ”Over het algemeen gebruikt hij een zeventiende-eeuwse techniek: een grisaille met daaroverheen de kleuren glacerend aangebracht. Meestal wordt hier acrylverf voor gebruikt. Met zijn diverse keuzeonderwerp wil Kenne laten zien dat een traditionele techniek niet per definitie om een traditionele benadering vraagt.”
Zes jaar geleden kreeg Kenne de opdracht om het portret van Willem-Alexander te schilderen, naar de Kamper traditie om vorsten af te beelden, zoals de Oranjezaal van Stedelijk Museum Kampen toont. Na de koning zet Kenne zich nu voor de burgemeester.


De burgemeestersportrettengalerij op het Kamper stadhuis (foto: Maarten van Gemert)

Afbeelding
Huiskamerbijeenkomst over rouwverwerking op 5 oktober Ingezonden 14 uur geleden
Afbeelding
Shop Fair en Circulair. Rondwandeling met gids langs duurzame ondernemers en winkels in Kampen. Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Hersenstichting daagt bankzitters uit met vernieuwde Ommetje-app Algemeen 28 sep., 17:41