Afbeelding
beeld aangeleverd

Regionale zoektocht naar Filmleraar van het Jaar 2021

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Steeds meer leraren maken gebruik van film in hun lessen. Filmhub Oost zoekt dé Filmleraar van het Jaar en doet dat samen met de andere vijf Filmhubs en het Landelijk Netwerk Filmeducatie.

Een filmleraar is een meester, juf of docent die leerlingen helpt beeld beter te duiden en begrijpen. Iemand die zijn of haar lessen via film aantrekkelijk maakt, met de lessen leerlingen activeert, film als middel inzet om ook creativiteit in de lesinhoud te brengen en in staat is om het filmpje aan te laten sluiten op een vervolgopdracht. “De filmleraar is de ambassadeur van het onderwijs van de toekomst en vind je terug in zowel het primair als voortgezet onderwijs, in bijna alle leergebieden: van talen tot mens en maatschappij”, aldus Flimhub Oost.

Het Netwerk Filmeducatie zoekt leraren die optimaal gebruik maken van beeld als didactisch middel. De lessen van de filmleraar worden daarom beoordeeld op de volgende onderdelen:
- vorm: hoe wordt film ingezet als middel voor online lesgeven;
- techniek: wat is de kwaliteit van de techniek;
- inhoud: didactiek en leerdoelen;
- na de les: opdracht, differentiatie en leerstijlen.

Prijzenpakket

De winnende leraar is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, is premium spreker op filmnetwerkevents en mag met de hele klas naar een filmtheater of filmfestival naar keuze. Alle zes (regionale) winnaars mogen een jaar lang gratis naar de film, met hun gouden Cineville-pas. De winnaar neemt ook plaats in de jury van de volgende verkiezing. 

Opgeven

Tot en met 15 juni 2021 kunnen leraren zichzelf opgeven via www.filmleraarvanhetjaar.nl. Ook schooldirecties, ouders, collega’s of filmprofessionals kunnen een leraar aanmelden. De voorrondes vinden plaats in de regio’s van de zes filmhubs: Oost (Gelderland en Overijssel), Noord (Groningen, Friesland, Drenthe), Noord-Holland, Midden (Utrecht, Flevoland) Zuid-Holland en Zuid (Brabant, Limburg, Zeeland). Uit iedere regio dingt straks één afgevaardigde mee naar de landelijke titel. Nog voor de zomervakantie worden deze zes regionale winnaars bekend gemaakt. Tijdens het Nederlands Film Festival eind september vindt de bekendmaking van de drie finalisten plaats. De uiteindelijke winnaar van Filmleraar van het jaar wordt bekend gemaakt tijdens Idfa.

Organisatie

Filmhub Oost is in Gelderland en Overijssel het knooppunt voor filmeducatie. Filmhub Oost adviseert, stimuleert en inspireert onderwijs en cultuuraanbieders die met film aan de slag willen of meer film in de klas willen. Samen met het Netwerk Filmeducatie gaan we dit jaar voor de vierde keer op zoek naar Filmleraar van het jaar. Vorig jaar werd Bart Valkenier uit Zwolle de Filmleraar van het Jaar. Filmleraar van het jaar is een campagne van het Netwerk Filmeducatie naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Filmfestival.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.