Lune voor de door hem beschilderde muur in Quintus
Lune voor de door hem beschilderde muur in Quintus (foto: Andrea Veldman)

Alioune ‘Lune’ Diagne exposeert in geheel Quintus

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Door het hele gebouw heen van Quintus aan de Vloeddijk hangen schilderwerken van Alioune ‘Lune’ Diagne. Zijn snelloketproject Raamwerk trok vorig jaar de aandacht van meerdere personen, waaronder Andrea Veldman. De docente beeldende kunst zag Raamwerk ook graag bij Quintus geëxposeerd. Lune heeft nog meer kunst aan de expositie toegevoegd waaronder een complete muurschildering.

Op dit moment heeft het kunstproject Raamwerk van Alioune ‘Lune’ Diagne al twee keer een vervolg gekregen. Naast Andrea Veldman in Quintus, centrum voor kunsteducatie, heeft ook Alex Brouwer in zijn nieuwe praktijk Vergezicht Coaching een muur laten beschilderen door Lune. De Kamper kunstenaar van Senegalese afkomst exposeert in Quintus ook beeldjes van zijn hand die binnenkort bovendien afreizen naar zijn geboorteland voor een expositie aldaar.

Raamwerk
De Koning Abelsingel in de vernieuwde Hanzewijk werd afgelopen zomer één groot kunstproject. Het merendeel van de huizen kreeg schilderingen op doek achter het raam te hangen die uitnodigden tot een wandeling langs de huizen. Twee straatbewoners. Alioune ‘Lune’ Diagne en zijn vrouw Maaike Cotterink, deden mee aan het zogeheten snelloket dat cultuur in coronatijd wilde bevorderen ter bemoediging. Straatgenoten vertelden het stel wat hun hoop en troost gaf in de toen nog relatief verse coronacrisis en Alioune ging aan de slag.
Na afloop hebben twee buren de doeken overgenomen. Een aantal andere doeken hangen nu verspreid door het grote, monumentale gebouw van Quintus. Andrea Veldman was bij de opening van Raamwerk en opperde toen al meteen het idee om de werken naar Quintus te halen.

Verbinding
Raamwerk werd in augustus geopend door wethouder Irma van der Sloot. Een videoreportage van Kamper Nieuws van de opening, waarbij ook Maaike en haar man een woordje spraken, toont hoe het project verbinding legde in de wijk. De doeken van Raamwerk zorgen nu voor verbinding in de muziekschool. Acht doeken hangen in de gangen en in de danszaal staan vijf beeldjes. Lune heeft ook nieuwe werken gemaakt en een muur van 4,5x2m onder handen (lees: kwasten) genomen.
Alles was begin december gereed maar zoals het een coronaproject betaamt, volgde uitstel toen alle kunst- en onderwijsinstellingen een week later moesten sluiten. Afgelopen twee weken was Quintus gesloten vanwege de meivakantie maar daarna kunnen de bezoekers weer dwalen door de gangen en het werk van Alioune bewonderen en/of zich erover verwonderen.


De schilderwerken van Alioune ‘Lune’ Diagne hangen verspreid door (de gangen van) Quintus (foto: Andrea Veldman)