Afbeelding
Stock.

Raad van State snel klaar met bezwaren tegen project Roggebotsluis

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De kans is levensgroot dat de juridische obstakels voor de verwijdering van de Roggebotsluis en de aanleg van een nieuwe brug vlot worden weggenomen door de Raad van State. Een verwachte uren durende megazitting over de bezwaren tegen het project bleef vandaag uit. De Raad was vrij snel klaar.

Van de drie bezwaarmakers trok Kanovereniging Skonenvaarder zich al eerder terug. Een andere bezwaarmaker, Strandpaviljoen At Sea aan de Drontermeerdijk, verscheen niet tijdens de zitting. En de derde bezwaarmaker heeft hoogstwaarschijnlijk geen belang meer bij een oordeel van de Raad, omdat hij zijn woning langs de Flevoweg onlangs heeft verkocht.

“Hij heeft geen procesbelang meer”, stelde advocate Liesbeth Schippers namens de betrokken provincies, gemeenten en twee ministeries. De raadsvoorzitter gaf de bezwaarmaker ook een ‘winstwaarschuwing’. “Als we concluderen dat er voor u geen procesbelang is, dan gaan we ook niet meer op de inhoud van uw bezwaren in.” Hij kreeg overigens nog wel de kans om die bezwaren op tafel te leggen.

Geluidsonderzoek

Zo stelde hij vele jaren te hebben geleden onder het lawaai. Ook had hij met eigen apparatuur geluidsmetingen verricht om geluidsoverlast te registreren. “Ik heb er met ongelooflijk plezier gewoond”, stelde hij. Afgezien van de geluidsoverlast. Met de verkoop van zijn woning had hij groot verlies geleden, maar hij zette in het belang van de nieuwe koper van zijn woning zijn bezwaar door.

Dat had hij beter niet kunnen doen. De nieuwe koper had wel zijn zaak kunnen overnemen, aldus de raadsvoorzitter. Maar door de woning te verkopen, heeft de verkoper zich hoogstwaarschijnlijk zelf buitenspel gezet.

Volgens advocate Schippers gaat de nieuwe eigenaar er ook alleen maar op vooruit, terwijl de aan te passen Flevoweg dichterbij de woning komt. Uit geluidsonderzoek blijkt dat het lawaai bij de woning flink wordt gereduceerd. “Dat is echt een groot verschil. Ook in beleving, dankzij stil asfalt.”

Strandpaviljoen At Sea

Over de bezwaren van de exploitanten van het strandpaviljoen aan de Drontermeerdijk was Schippers kort. “Dat is een uitvoeringskwestie.” Zulke bezwaren worden door de Raad meestal aan de kant geveegd, omdat ze gaan over tijdelijke problemen tijdens de uitvoering van het grootschalige project. De Raad moet oordelen over de gevolgen van het project in de toekomstige permanente situatie.

Naast de aanleg van de nieuwe brug en de verwijdering van de Roggebotsluis worden ook dijken verhoogd, waaronder de Drontermeerdijk, omdat de waterstand omhoog gaat. De exploitanten zijn niet tegen de dijkversterking. Maar ze zijn wel bang dat hun paviljoen onbereikbaar wordt tijdens de werkzaamheden.

Volgens de advocaten van de overheden is die angst onterecht. “Het paviljoen blijft bereikbaar tijdens de uitvoering van het hele project. Hooguit twee weekenden niet, omdat er dan werk aan de brug is.”

De Raad doet over zes weken uitspraak.