Afbeelding
Foto Tennekes

Gemeente Kampen start al tegelwippend met vergroening Burgemeester Berghuisplein (5 foto’s)

· leestijd 1 minuut Algemeen

Woensdagmorgen 2 juni 2021 stroopten wethouders Irma van der Sloot (duurzaamheid) en Jan Peter van der Sluis (klimaatadaptatie) de mouwen op om tegels uit het plein te halen en te verruilen voor groen. Dit was een eerste aanzet voor meer vergroening van het stenige plein. De tegels worden natuurlijk aangemeld via: nk-tegelwippen.nl, zodat het meetelt in de stand van gewipte tegels.

Kampen doet mee aan het NK Tegelwippen en is de strijd aangegaan met inmiddels maar liefst 80 andere gemeenten om zoveel mogelijk tegels in te wisselen voor groen. In Kampen is maar liefst 72% van het tuinoppervlak versteend. Er zijn dus heel wat tegels te wippen! Daarom gaat de gemeente zelf ook aan de slag, te beginnen bij het Burgemeester Berghuisplein.

Vergroenen van het Burgemeester Berghuisplein

Het Burgemeester Berghuisplein krijgt binnenkort een andere inrichting. In het midden van het plein komt een groen eiland waar het hemelwater direct kan infiltreren. De randen van het eiland begeleiden de richting naar de entree van het stadhuis en worden voor een deel verhoogd, zodat het een zitrand wordt. De gewipte tegels worden in eerste instantie hergebruikt als tijdelijke zitbank rondom de plantencirkel.

InGroen Projecten begeleidt samen met medewerkers van de gemeente de werkzaamheden op het Burgemeester Berghuisplein. Dit bedrijf heeft gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente om ook als hoveniers aan te haken bij het NK Tegelwippen. Dat doen zij onder andere door zelf acties te organiseren, zoals een (drive-through) tegelactie op 4 en 5 juni op het Hanzeplein. Inwoners kunnen hun tegels tijdens deze actie gratis inleveren en met kortingen nieuwe tuinplanten aanschaffen in de vorm van kant-en-klare borderpakketten.

Tegelservice

Iedereen die zelf ook tuinbestrating verwijdert uit de tuin, vervangt door groen en de tegels aangemeld heeft voor het NK Tegelwippen, kan de tegels op afspraak gratis op de gemeentewerf afvoeren. Dit kan elke vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur en 13.00 en 14.30 uur. Vanwege de coronamaatregelen vragen wij om vooraf een afspraak te maken door via de website: kampen.nl/tegelwippen, het formulier in te vullen.

Tegels wippen in heel Nederland

Het NK Tegelwippen wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd en vindt plaats in tenminste zestig gemeenten. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Bovendien is wonen in een groene omgeving prettig en goed voor je gemoedstoestand.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding