Afbeelding

TSN Thuiszorg ontslaat 76 medewerkers in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - TSN Thuiszorg heeft vandaag 88 medewerkers met een vast contract in de gemeenten Kampen (76) en Zwartewaterland (12) ontslag aangezegd. Daarnaast wordt van medewerkers die in dienst zijn voor bepaalde tijd het contract niet verlengd.

Het betreft medewerkers die werkzaam zijn in de hulp bij het huishouden (HH1-thuiszorg). Landelijk vallen er bij TSN Thuiszorg circa 650 ontslagen van medewerkers in vaste dienst, verdeeld over een twintigtal gemeenten. De meeste van deze gemeenten hebben gekozen om de financiering van het grootste deel van de thuishulp te stoppen waardoor er onvoldoende werkzaamheden zijn voor de TSN medewerkers.

Algemeen directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg betreurt de situatie in hoge mate. ?Helaas kunnen we niet anders. Zo gaan de gemeenten Kampen en Zwartewaterland veel verder dan de bezuinigingen die worden opgelegd vanuit Den Haag. Zij stoppen met het afnemen van het grootste deel van onze dienstverlening. De gevolgen voor onze cliënten en medewerkers zijn enorm. Dit terwijl onze medewerkers juist helpen om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Dat is wat cliënten graag willen en helpt om de zorg betaalbaar te houden.?

De ontslagen zijn door TSN Thuiszorg aangekondigd tijdens een persconferentie op 22 april, waarin de thuiszorgorganisatie de noodklok luidde. Naast het stoppen van de dienstverlening maken de lage tarieven in de thuiszorg het voor thuiszorgorganisaties vrijwel onmogelijk met ervaren personeel in loondienst te werken. Professionele thuiszorgorganisaties worden zo gedwongen onder de kostprijs te werken. Dat dit niet lang vol te houden is bewijzen de recente faillissementen van onder meer Thebe en Pantein-Vivent. In een manifest, verstuurd op 22 april, doen de grote thuiszorgorganisaties TSN Thuiszorg, Vérian, TZorg en Zorgcompas een dringend beroep op de staatssecretaris om in te grijpen.

Voor alle medewerkers die boventallig zijn verklaard is een Sociaal Protocol van toepassing dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Een mobiliteitscentrum ondersteunt de medewerkers bij het vinden van een andere baan.