Afbeelding

College Oldebroek steunt komst windpark

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN/OLDEBROEK ? De Kamper politiek is in meerderheid tegen, maar de Oldebroeker onderneming Van Werven krijgt van het college van de gemeente Oldebroek toestemming voor de bouw van een windmolenpark bij Hattemerbroek. ?Wij hebben sinds het indienen van de motie niets meer vernomen?, zei fractievoorzitter Albert Holtland in een eerste reactie.

Langs de A50 en de Hanzelijn Zwolle-Kampen moeten vier windmolens komen. Het college van Oldebroek is voor de plaatsing van de windmolens. Het verlenen van medewerking aan dit project zorgt ervoor dat de gemeente Oldebroek bijdraagt ?aan een belangrijke provinciale en landelijke doelstelling voor duurzame windenergie?. Ook wil de gemeente het 'bevoegd orgaan' blijven. Ze vreest dat bij een 'nee' tegen de plannen door de gemeente, de provincie Gelderland alsnog voor toestemming zal zorgen.

Het college van burgemeester en wethouders van Oldebroek was al eerder voornemens in te stemmen met de bouw van 4 windmolens langs knooppunt Hattemerbroek, maar trok besluitvorming op 3 december vorig jaar in. Er was 'onduidelijkheid' ontstaan over draagvlak bij gemeenteraden. Vanuit buurgemeenten Hattem en Kampen werden duidelijk bezwaren gehoord tegen de bouw van het windpark. Oldebroek meende dat dit gebrek aan draagvlak voor de provincie Gelderland reden kon zijn geen medewerking te verlenen aan dit project. De provincie vroeg zich vervolgens af waar de Kampenaren zich mee bemoeiden. Minister Kamp van Economische Zaken stuurde een brief naar Oldebroek. Alleen als het voorstel in strijd is met goede ruimtelijke ordening kan de provincie Gelderland besluiten niet mee te werken, aldus de minister. ?Uit de brief blijkt ook dat wanneer de gemeente Oldebroek geen medewerking verleent aan dit project, Van Werven hiervoor dan een mogelijk succesvol verzoek om medewerking bij de provincie kan indienen?, zo schrijft de gemeente. Minister Kamp schrijft: ?Bij een locatie die vanuit ruimtelijk oogpunt geschikt is en die is opgenomen in een provinciale structuurvisie, is het zeer onwaarschijnlijk dat enkel het ontbreken van draagvlak bij betrokken gemeenteraden kan leiden tot de conclusie dat vaststelling van een inpassingplan in strijd zou zijn met een goede ruimtelijke ordening.?

Gemeente Belang Kampen was een van de ondertekenaars van de motie tegen de bouw van windmolens langs de rand van de grens tussen de gemeenten Oldebroek en Kampen. Inwoners uit Zalk wisten met succes de raadsleden voor zich te winnen. ?Inwoners uit Zalk zijn inderdaad op bezoek geweest. En wij komen op voor de belangen van inwoners van onze gemeente?, aldus Holtland. Eind oktober sprak de meerderheid van de Kamper gemeenteraad zich uit tegen een project in de gemeente Oldebroek. Bijzonder, maar in 2009 had de meerderheid van de Kamper raad zich ook al uitgesproken tegen de realisatie van windmolens op Kamper gemeentegrond ook nabij knooppunt Hattemerbroek. Ook toen was overlast daar een van de redenen van.

Maar is die vermeende overlast er wel, vraagt raadslid Pascal Jacobs zich af. Zijn fractie, D66, was in oktober een van de weinige partijen die de motie niet ondertekende. ?Er zijn maar weinig plekken in Nederland te vinden waar het wel kan. Overal is wel een argument te verzinnen tegen het plaatsen van windmolens?, zegt Jacobs. ?Wie heeft er hier nou last van? De woningen staan heel ver van de geplande molens af. De mensen die er last van hebben, zijn zij die grond verkocht of verpacht hebben om de molens op te plaatsen.? In verschillende rapporten, uitgebracht in opdracht van Van Werven, zijn ook verschillende visualisaties opgenomen. Hierin zijn de te bouwen windmolens ingetekend in foto's van de bestaande situatie. Vanuit Zalk zouden de molens amper zichtbaar zijn, mede doordat bomen dichtbij het zicht ontnemen.

Holtland weet nog niet wat de vervolgstappen van de gemeente Kampen moeten zijn. ?Ik wil eerst de argumenten van het college van Oldebroek onder ogen zien?, zegt hij. Voor Jacobs is de kous al af. ?We hebben duurzame energie nodig. Als het daar kan, prima.?

 

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 13 uur geleden