Afbeelding

Europese pot wacht op innoverende MKB-er

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Michiel Satink)
KAMPEN ? Voor ondernemers uit midden- en kleinbedrijf komt medio mei 8 miljoen euro beschikbaar. Het geld is bedoeld om innovaties aan te jagen. Het gaat om een Europese subsidiepot die via de provincies Overijssel en Gelderland aangesproken wordt.

Voor de provincie Overijssel is een pot van 602.000 euro beschikbaar ter stimulering van algemene innovaties. Uitvindingen op gebied van koolstofarme industrie is goed voor nog eens 238.000 euro. De hele pot voor Gelderland en Overijssel tot en met 2020 is nog veel groter. Voor de uitvoering van het zogeheten EFRO-programma ontvangen beide provincies samen 100 miljoen euro. De nadruk van het programma ligt op het ondersteunen van MKB-ers bij het uitvoeren van onderzoek, het vormen van clusters en bij het 'ontwikkelen van businesscases waarmee nieuwe werkgelegenheid in Oost-Nederland wordt gecreëerd', zo schrijft de provincie Overijssel.

Hoe werkt het?
In het kort komt het er op neer dat een onderneming voor een innovatie kan aankloppen voor Europees geld. Overigens zitten in de subsidiepot ook gelden van de landelijke overheid en van beide provincies. Hoe het aanvragen gaat, wordt beschreven op de site www.op-oost.eu.

Waarom deze subsidie?
Bedrijven in het oosten van land investeren relatief weinig in 'research and development'. Dat geldt ook voor overheden in dit deel van het land. Ook is het aandeel hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt iets lager dan gemiddeld. Innovatie levert veelal meer werk op voor hogeropgeleiden. Ten derde is de zogeheten innovatiekracht in het MKB in Oost-Nederland gering en te verspreid. Overijssel en Gelderland willen regio's die zich specialiseren. Zo zoekt Zwolle het in kunststoffen. Kampen is van oudsher sterk op gebied van transport. En daar wordt ook wel degelijk het nodige in uitgevonden. Trailerbouwer Broshuis is daar een goed voorbeeld van. Door met geld innovatie te stimuleren, hoopt de provincie Overijssel dat het MKB hier zijn concurrentiepositie versterkt.

Zijn er al Kamper bedrijven 'in de prijzen gevallen'?
Ondernemingen uit Kampen zijn nog niet in de prijzen gevallen, meldt de provincie Overijssel. Niet duidelijk is of ze onhaalbare aanvragen gedaan hebben, of nog helemaal geen aanvragen voor dit fonds gedaan hebben.
Er zijn al wel 'vouchers' uitgeschreven in eerdere uitschrijvingen uit het ERFO-fonds. Naast de nodige bedrijven uit Twente kwam er ook geld bij bedrijven in de omgeving terecht. Zo kreeg tapijtfabrikant Rinos BV uit Genemuiden een subsidie, net als het Zwolse Triboform software. De gemeente Kampen deed eerder wel succesvol een aanvraag. Ze ontving 1,5 miljoen euro aan Europese gelden voor de aanleg van een oprit naar de N50 ten noorden van de stad. Ook voor de aanpak van de Kamperlijn, de treinverbinding tussen Zwolle en Kampen, is eerder geld uit de EFRO-pot beschikbaar gesteld.

Om wat voor soort innovaties gaat het?
Europa staat voor een aantal uitdagingen, zo staat in het EFRO-programma: voedselzekerheid, vergrijzing en gezondheid, klimaatverandering, schone en efficie?nte energie, beschikbaarheid van grondstoffen. Heeft je onderneming hier oplossingen voor, dan ligt een subsidie in het verschiet.

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 14 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 16 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Afbeelding
Koggejournaal: Nieuw Vaarseizoen Algemeen 27 mrt, 15:46
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41