Esther de Ruiter en Mariëtte Heikoop op het bankje voor ’t Ukien (Korteweg 4)
Esther de Ruiter en Mariëtte Heikoop op het bankje voor ’t Ukien (Korteweg 4) (foto: Maarten van Gemert)

Wandel eens met een vluchteling of bid voor ze

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – „Maak een wandeling met een vluchteling” of „Bid mee voor vluchtelingen”. Die oproep deden Vluchtelingenwerk en Stichting Gave voor Wereldvluchtelingendag 2021, afgelopen zondag 20 juni, en deze week. In Kampen komen de initiatiefnemers samen in actie tijdens de Vluchtelingengebedsweek onder het thema: Ontmoet.

Esther van den Houten-de Ruiter is werkzaam bij Vluchtelingenwerk dat in Kampen is opgegaan in WijZ Welzijn. Mariëtte Heikoop zet zich via Stichting Gave in voor vluchtelingen om hen ”gezien en geliefd” te maken, zoals de missie van de landelijke stichting luidt. Dit jaar besloten ze samen op te trekken. In de kerken van de Protestantse Gemeente Kampen werd aandacht geschonken aan de Vluchtelingengebedsweek maar ook daarbuiten wordt iedereen opgeroepen om eens een ’Kamper ommetje’ te maken met een statushouder.

Ontmoet
Voor Mariëtte ligt de focus op ”elkaar ontmoeten in gebed”. Esther brengt Kampenaren in contact met vluchtelingen om elkaar tijdens een wandeling te ontmoeten. Beide dames kennen elkaar uit de kerk en werken veel samen.
Op de website van Stichting Gave kan iedereen een gebedsboekje bestellen of zich aanmelden voor de gebedsmail. Voor een wandeling kan men zich telefonisch en via Whatsapp aanmelden bij Esther op telefoonnummer 06-12215158. Zij hoopt ook mensen buiten de kerken te bereiken. Ontmoeting en contact kan heel betekenen voor iemand die huis en haard heeft moeten verlaten.

Kamper ommetje
WijZ Kampen en Taalpunt Bibliotheek hadden al eerder het project ‘Kamper Ommetje’ opgezet om wandelkoppels te maken. Deze week vestigen ze daarop nogmaals de aandacht. Kampenaren die het leuk vinden om anderen te ontmoeten en om met nieuwkomers in Kampen tijdens een wandeling Nederlands te oefenen, worden uitgenodigd om zich aan te melden voor een gezellig praatje en een frisse neus. Taalvaardigheid is een belangrijk goed evenals contacten wanneer er bijvoorbeeld iets gebeurt.

Vluchtelingengebedsweek
Voor vluchtelingen geldt nog sterker dat zij contact en ontmoeting missen dan iedereen al heeft ervaren in het voorbije coronajaar. Stichting Gave vraagt om het verschil te maken voor jezelf en voor anderen door deze week dagelijks voor vluchtelingen te bidden.
Van 20 tot en met 26 juni wordt de Vluchtelingengebedsweek gehouden rondom het thema ’Ontmoet’. In de gebedsweek leef je een week lang mee met vluchtelingen door te bidden voor hun persoonlijke gebedspunten. ”Een week lang elke dag een ontmoeting met God en een medemens: daar word je vrolijk van”, aldus Stichting Gave en haar lokale spreekbuis Mariëtte Heikoop.
Op de website www.gave.nl is zowel voor kerken als personen materiaal te vinden om mee te bidden via ons gebedsboekje of de gebedsmail met gebedspunten van vluchtelingen. Tegen de tijd dat u en jij dit leest, vordert de week al of is die al afgelopen. Bidden kan echter altijd en vluchtelingen zullen er (helaas) ook blijven komen.


Mariëtte Heikoop en Esther de Ruiter duiden een universele taal (foto: Maarten van Gemert)

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00