Schoolvoorbeeld van integratie op een Brunneper schommel
Schoolvoorbeeld van integratie op een Brunneper schommel (foto: Maarten van Gemert)

Statushouder ontvangt sleutel en dochtertje integreert feilloos

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Als voorbeeld van een statushouder die goed integreert, noemt Esther de Ruiter, begeleider bij Vluchtelingenwerk, onderdeel van Welzijn Kampen, de Afghaanse vluchteling Saber Perzad (29). Vorige week ontvingen hij en zijn vrouw de sleutel van hun huurwoning in Brunnepe. Dochterlief gaf het schoolvoorbeeld van integratie.

In Afghanistan is Perzad een bekende presentator en verslaggever. Na een videoreportage waarin een vrouw (bedekt) voor de camera verschijnt, werd hij bedreigd en ontvoerd. Omdat bovendien meerdere collega-journalisten van zijn onafhankelijke televisiestation de afgelopen jaren vermoord zijn, vluchtte hij naar Nederland. De gezinshereniging vond na anderhalf jaar plaats, een week voordat Jolien Steendam, collega van Esther van den Houten-de Ruiter, hem de sleutel overhandigde.

Vluchtelingenwerk
Tegenwoordig valt Vluchtelingenwerk Kampen officieel onder de welzijnsorganisatie Welzijn Kampen. Esther deed in juni tijdens de Vluchtelingengebedsweek een oproep om eens te wandelen met, en te bidden voor, een vluchteling. Samen met Jolien en nog twee collega’s begeleidt zij vluchtelingen in het AZC die een officiële status hebben gekregen. Daarmee krijgen ze recht op onder andere een huis, het halen van een (Nederlands) rijbewijs en een taalcursus. Dit laatste heeft Saber niet afgewacht.
Zo kwam hij ter sprake als vluchteling die zijn best doet om goed te integreren. Bij de sleuteloverhandiging nodigden Esther en Jolien Kamper Nieuws uit om kennis met hem te maken. Zijn vrouw Zarifa en dochter Asra waren juist een week eerder door het IND naar Nederland gehaald voor gezinshereniging.

Journalist
Saber was in zijn thuisland werkzaam voor een onafhankelijk televisiestation waarvan de medewerkers regelmatig worden bedreigd, ontvoerd of erger. Voor een reportage in Nijmegen van Nederlandse voetballers in de nationale ploeg van Afghanistan, had hij een visum gekregen. Weer naar huis teruggekeerd, maakte hij enkele maanden later hij een reportage over paragliden met een Afghaanse die dat ook voor vrouwen wil. Dat schoot in het verkeerde keelgat van de islamitische staat, dat Afghanistan is - vergelijkbaar met Iran waarvandaan veel christelijke vluchtelingen komen – waarna Perzad het hazenpad koos.

Begeleiding
In het AZC in Dronten, waar hij anderhalf jaar geleden uiteindelijk belandde, leerde hij zichzelf Nederlands. Ongebruikelijk snel werd hem een verblijfsvergunning voor vijf jaar verleend. Vervolgens nam hij, na een tip, contact op met Welzijn Kampen. Esther werd als maatschappelijk en juridisch begeleider, zijn hulp en toeverlaat in zijn nieuwe thuisland. Saber hoopt Nederlands en journalistiek aan Windesheim te gaan studeren en hij werkt momenteel op het industrieterrein N50.
Hij krijgt een startsubsidie en twee weken de tijd om zijn nieuwe huis in te richten. Terwijl hij met zijn vrouw het huis bekeek, bleef zijn dochtertje bij de speeltoestellen op het pleintje. Het duurde niet lang of de donkere krullen staken samen met blond haar boven de glijbaan en de schommel uit. De Brunneper meisjes merkten wel op dat hun nieuwe speelgenootje ”niet kon praten of raar praatte”.

Saber Perzad opent de deur van zijn nieuwe stek (foto: Maarten van Gemert)

..