Afbeelding
Pixabay

Overijssels bedrijfsleven minder positief over economisch klimaat

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - De stemming onder ondernemers is in bijna heel Nederland verbeterd. Tussen de provincies zijn er echter grote verschillen. Dit melden KVK en CBS op basis van de regionale cijfers uit de zojuist verschenen Conjunctuurenquête Nederland. Deze wordt gehouden onder bedrijven in Nederland met vijf of meer werkzame personen in het niet-financiële bedrijfsleven.

Bijna 70 procent van de gegevens voor dit onderzoek is verzameld in de eerste week van juli. Vanaf 26 juni werd een groot deel van de coronamaatregelen versoepeld en mochten onder andere alle deuren open. Op 10 juli werden de regels weer aangescherpt vanwege oplopende coronabesmettingen.

KVK informeert je op deze wijze over de provinciale stand van zaken, aangevuld met grafieken met het onder andere ondernemersvertrouwen, belemmeringen die ondernemers ervaren en de verwachtingen van het economische klimaat per sector.

Overijssels bedrijfsleven minder positief

Met een saldo* van 19,8 procent zijn ondernemers in Noord-Holland het meest positief over het economisch klimaat, gevolgd door Flevoland, Noord-Brabant en Utrecht. Het minst positief zijn de ondernemers in Drenthe met een saldo van 0,7, gevolgd door Overijssel (5,8) en Friesland (7,2). Het saldo voor heel Nederland komt uit op 11,4 procent.

Omzetverwachtingen in Overijssel

In Zeeland en Noord-Holland zijn ondernemers het meest positief gestemd over de verwachte omzet in het derde kwartaal. Per saldo verwacht respectievelijk 18,3 en 17,8 procent van de ondernemers in deze provincies dat de omzet in het lopende kwartaal groter zal zijn dan in het tweede kwartaal, voor Overijssel is dat 12,6 procent. In Drenthe zijn ondernemers met een saldo van 5,2 procent het minst positief gestemd in hun omzetverwachtingen. Landelijk verwacht bijna 13 procent van de ondernemers een omzetstijging.

Ondernemers uit Overijssel over exporteren

In Overijssel verwacht per saldo 5,4 procent van de ondernemers meer te exporteren in het derde kwartaal van 2021. In Noord-Holland, Zeeland en Noord-Brabant zijn ze positiever: per saldo geeft bijna 10 procent van de ondernemers in deze provincies een toename te verwachten. In Drenthe en Zuid-Holland verwacht een kleine meerderheid minder te exporteren. Gemiddeld verwacht 5 procent van de ondernemers in Nederland een toename van de export in het derde kwartaal van 2021. 

Overijsselse ondernemers verwachten flink meer personeel

In Overijssel verwacht per saldo 23,1 procent van de ondernemers een toename van het personeelsbestand in het derde kwartaal van 2021. In koploper Noord-Brabant is dat 25 procent. Ook in Limburg (21,5) verwacht een flink aantal ondernemers een toename. In Drenthe (10,1) Zuid-Holland (15,0) en in Gelderland (15,1) zijn de ondernemers iets minder optimistisch. Landelijk verwacht bijna 19 procent van de ondernemers meer personeel aan te nemen.

Positief over investeren

Per saldo verwachten meer ondernemers aan het begin van het derde kwartaal meer te investeren dan aan het begin van het tweede kwartaal. De saldi zijn in alle provincies positief. In Groningen is de stemming hierover het meest positief. In Overijssel is dat per saldo 12 procent. In Gelderland, Limburg, Flevoland en Zeeland zijn de ondernemers het minst positief. In alle twaalf provincies zijn de saldi positiever dan in het voorgaande kwartaal. 

Noot:

* Het betreft het verschil tussen het percentage optimisten en het percentage pessimisten per onderwerp in de provincie.