Kamper veteranen in actieve dienst Jeroen en Saskia
Kamper veteranen in actieve dienst Jeroen en Saskia (foto: Maarten van Gemert)

„Mensen, klaag toch niet zo”, verzucht Kamper veteranenechtpaar na buitenlandse missies

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – „Als je in oorlogsgebied bent geweest, besef je hoe goed wij het relatief in Nederland hebben.” Dat merkt Jeroen op die samen met Saskia één van de weinige veteranenechtparen vormt. In aanloop naar Veteranendag sprak De Brug met het Kamper stel en met Jan Wolterink, voorzitter van Stichting Veteranen Kampen (SVK).

Waar Wolterink, grijs en buiten dienst, voldoet aan het eerste beeld dat men veelal heeft bij veteranen, daarentegen zijn de veteranen Jeroen en Saskia verre van grijs en nog in actieve dienst. Beiden zijn in 2008 uitgezonden naar Afghanistan en Jeroen nadien nog op vele andere missies. Twijfel daaraan kennen ze niet. „Wat doe ik in Nederland”, denkt Saskia wel eens, „als je ziet hoeveel je in oorlogsgebieden kunt betekenen.”

Leefstijl
Toegegeven, de eerste reden om destijds het leger in te gaan was de levensstijl voor Jeroen en de uitdaging voor Saskia, die altijd al sportief was en op de HAVO al naar Defensie wilde. Jeroen koos wat later voor de KMS (Koninklijke Militaire School) waar ze elkaar leerden kennen. Tijdens en na zijn eerste missie leerde en zag Jeroen pas echt waarvoor ’ie ’t deed en doet. In januari keerde hij terug uit Litouwen en eerder is hij op missie geweest in Afghanistan, Mali, Bosnië en Macedonië.
In 2014 trouwden Jeroen en Saskia en vestigden zich in Kampen, niet ver van hun standplaats voor hun Geniecompagnie in Wezep. Met daaropvolgend twee kinderen kreeg Saskia ’uitzendbescherming’ maar ze kan nog steeds op missie. En ondanks haar administratieve en logistieke functie moet ze net zo goed op oefening en de stormbaan op.

Veteraan
Sinds 2014 wordt onder veteranen alle Nederlandse (oud-)militairen verstaan ”die gediend hebben in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, zoals vredesmissies in internationaal verband”. Als de politiek besluit tot een missie, wordt die toegewezen aan een eenheid waarna de commandant de mensen toewijst. In goed overleg dus tot op zekere hoogte vrijwillig. Niet aan elke missie is de veteranenstatus verbonden, zoals dat bijvoorbeeld voor de missie naar Litouwen gold.
Tijdens zijn eerste missie leerde Jeroen waarvoor je het doet en ”in naam van ons land” kunt helpen. Ook leerde hij dat wij het in Nederland ”stukken beter hebben”. Hij is niet zozeer milder als wel nuchterder geworden. „Ook wij doen niet alles goed”, vertelt de blauwe baret dus onder VN-commando gediend hebbende. Daarover mag onderling gesproken worden waardoor Jeroen concludeert dat wij een ”tolerant leger” hebben.

Herinneringen aan en onderscheidingen van buitenlandse missies (foto: Maarten van Gemert)

Veteranendag
Jan Wolterink ging in 2012 op zijn 56e met functioneel leeftijdsontslag. Twee jaar later werd hij vrij spontaan voorzitter van SVK dat sinds 2009 bestaat en zich inzet om de onderlinge band tussen de Kamper veteranen te bevorderen alsmede de bekendheid aan het fenomeen veteraan binnen Kampen. Al jaren verleent ’De Vier Jaargetijden’ aan de IJsselkade onderdak aan het Veteranencafé, elke derde donderdag van de maand om 14.30 uur. Daarnaast wordt om en nabij om de vijf jaar de Veteranendag gehouden.
Deze vindt vanmiddag in besloten kring plaats in de Bovenkerk. Als het goed is, vormen de veteranen dan meer een eenheid nu ze allen, tegen een kleine bijdrage, sinds een jaar eenzelfde maatpak krijgen. Wolterink hoopt veel veteranen te mogen begroeten en roept hen op, bij de wens tot een gesprek, contact te zoeken met een medeveteraan, waarvan Kampen er 300 kent: 125 op leeftijd, 125 jonger en 50 in actieve dienst, waaronder Jeroen en Saskia.

Veteraan en kapitein buiten dienst H.J. Wolterink (foto: Maarten van Gemert)