Afbeelding
foto aangeleverd

Kunst als zingeving en levensstijl in Toonzaal Huize Maria

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Rietje van ‘t Veen)

KAMPEN - Na twee weekends met een groepstentoonstelling van ‘een nieuwe generatie kunstenaars’, worden nu de duo exposities van ‘Hoogtij 2.O’ in Toonzaal Huize Maria weer opgepakt. Gestart wordt met werk van Arne Heldoorn en Henk Jans.

Henk: “Mijn thema is ‘zin brengen in het zinloze’. Dit is ook in mijn autobiografie beschreven. Kunst beoefenen is voor mij een van de weinige dingen die zin geven aan het bestaan. Het maken van liedjes en muziek, het schrijven van gedichten en het exposeren van mijn beeldend werk zijn vormen van contact maken met het publiek”.

Arne: “Voor mij gaat kunstenaarschap over hoe je de wereld inkijkt. Door daar een (beeld)taal aan te geven schep je een eigen venster op de wereld. Het is een soort levensstijl geworden. De dingen die ik meemaak en zie komen binnen en dat reproduceer ik weer naar buiten. Daarmee deel ik mijn blik met anderen”.

Bij Henk is niet alles wat binnen ontstaat altijd meteen reproduceerbaar, daar is soms meer tijd voor nodig. Arne laveert tussen baan, gezin en atelier. In de polder, onderweg naar zijn werk ontstaan vaak de mooiste beelden, gewoon door te kijken. Hij is in zijn werken dan ook veel bezig met het landschap; abstract, expressionistisch of gewoon maar een suggestie van natuur en landschap. Het gebruik maken van diverse materialen als pastel, verf en mixed media is uitdagend en maakt hem blij.

De bij velen bekende figuur met de gitaar in Henk’s werk staat voor het ‘onderweg zijn’, naar het onbekende. “De metaforen ‘the road, the weed, the stones’ horen bij mijn thema”, vertelt hij. “Ik voer dat uit in tekeningen, schilderijen of mixed media. Daar word ik nog steeds blij van, zeker als er eentje af is en gelukt”. Henk vond het abstracte in Arne’s werk en zijn manier van mixed media gebruiken interessant. “Ik ga daar in de toekomst iets mee doen. Arne kwam met het idee om mijn teksten op zijn eigen abstracte werken te plaatsen. Dus strofen of zelfs hele gedichten geplaatst in zijn schilderijen werd onze samenwerking”. Arne vult aan: “Jouw gedichten zijn zo beeldend dat een paar zinnen voor mij alweer een hele wereld openen”. 

De expositie ‘Hoogtij 2.O’ in Toonzaal Huize Maria aan de IJsselkade 25 is geopend op zaterdag 11 en zondag 12 september van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.