Afbeelding
foto aangeleverd

Brandweer IJsselland beschikt nu over Coldcutter

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Brandweer IJsselland beschikt vanaf deze week over een Coldcutter. Daarmee kan met een waterstraal onder hoge druk een gat worden geboord in bijvoorbeeld hout, beton, staal en andere constructiematerialen. Zo kan een brand van buitenaf en dus veiliger worden bestreden.

“Op 25 juni is de Coldcutter, ondanks deze toch officieel nog niet operationeel was, al ingezet in de eigen regio. Door een onbekende oorzaak brak brand uit in de spouwmuur van een boerderij. De brand verspreidde razendsnel en was lastig te bereiken. Door de Coldcutter in te zetten kon de brand definitief onder controle gebracht worden en waren grote sloopwerkzaamheden niet nodig”, aldus Geoffrey Bos van Veiligheidsregio IJsselland. 

Brandontwikkeling

De ontwikkeling van een brand in gebouwen verandert. Dat komt onder andere doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden en de inventaris steeds meer kunststoffen bevat. Waar een brand vroeger standaard van binnenuit werd bestreden, is dat nu anders. Technologische ontwikkelingen maken het steeds makkelijker om branden op andere manieren te bestrijden. Hoe breder de brandweer is uitgerust in hulpmiddelen, hoe effectiever en veiliger de brand bestreden kan worden.

Coldcutter

Geoffrey Bos: “Eén van die ontwikkelingen is de Coldcutter. Door kleine waterdruppels onder hoge druk (300 bar) te brengen, vormen deze een waterstraal die door hout, beton, staal en andere constructiematerialen kan boren. Hierdoor kan op elke gewenste locatie een opening gemaakt worden van zo’n 5 milimeter en kan het blussen van buitenaf starten. De brand hoeft hierdoor geen grote openingen in het gebouw te maken of de ruimte binnen te gaan. Dit is niet alleen veiliger, maar het helpt ook in het beperken van de zuurstofaanvoer. De ontwikkeling van de brand wordt hierdoor zoveel als mogelijk beperkt. Ook kan de Coldcutter branden op lastige plekken beter bereiken, zoals in een spouwmuur of in het ruim van een schip.”

Experiment

De Coldcutter is een experiment binnen Brandweer IJsselland en staat voor het eerste jaar in Zwolle. Na dat jaar staat het een jaar in Deventer. De effectiviteit van het systeem is inmiddels bij andere regio’s en onderzoeken wel gebleken. Het experiment is bedoeld om te kijken op welke plekken en bij welke type branden het systeem het vaakst wordt ingezet, of en hoeveel van deze systemen het beste zou zijn en welke standplaats in onze regio daar het beste bij past. Naast ondersteuning voor branden in de eigen omgeving kunnen ook andere regio’s vragen om de inzet van de Coldcutter.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 18 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00