Anneke van der Velde
Anneke van der Velde Freddy Schinkel

Boekbespreking over ‘gnosis en gnostiek’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Bij de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder is het nieuwe kerkseizoen weer begonnen. Naast de gebruikelijke vrijzinnige diensten, betekent dit ook weer een programma vol boekbesprekingen, lezingen, literatuur- en filosofieavonden. Maandag 13 september trapt voorganger Anneke van der Velde af met de boekbesprekingsreeks van vier avonden over ‘Gnosis en Gnostiek; de bevrijding van de liefde’, een boek van Bram Moerland.

‘De vondst van oude gnostische teksten uit de begintijd van het Christendom bracht een schokgolf teweeg’, vertelt Anneke. ‘Ze waren in de vierde eeuw door de kerk verboden en hadden vernietigd moeten worden. Maar monniken van een klooster bij Nag Hammadi verstopten ze in een kruik en begroeven ze. Het duurde nog tot 1945 voor ze weer gevonden werden. Uit die teruggevonden teksten komen een heel andere Jezus en een heel andere visie op de mens tevoorschijn dan die we kennen uit het kerkelijke christendom. Jezus is in de gnostiek een boodschapper die de mens oproept zichzelf te herinneren: ‘Mens sta op en herinner jezelf’. Kern van de gnostische zienswijze is dat in elk mens een innerlijk weten van liefde woont. De gnostiek als spirituele traditie biedt de mens een weg naar de bevrijding van de liefde in hemzelf. In deze boekbespreking lezen we teksten van Bram Moerland.’ Een ieder die wil meedoen, wordt gevraagd zich vooraf bij Anneke te melden. De avond is zowel live, in Levensbron, als via Zoom – rechtstreeks – bij te wonen en wordt gehouden op maandag 13 september van 19.30 tot 21.00 uur. De volgende data zijn 4 oktober, 18 oktober en 8 november. Anneke van der Velde: veld5834@planet.nl. Deelname is gratis.

Meer over de Vrijzinnigen
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Het geloof, hun zoektocht naar zingeving in het leven, staat los van dogma’s, biedt vrijheid in denken en doen. Zij gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Vrijzinnigen zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van jou. Dat moet de basis zijn voor een gedachtenuitwisseling over ieders individuele levenspad en de steun die we elkaar als mensen kunnen geven op onze zoektocht. Het betekent vooral dat vrijzinnigen proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving. Zie ook: www.vrijzinnigkampen.nl. 

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29