Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Nardus Koster van de fractie Gemeente Belang Kampen.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Nardus Koster van de fractie Gemeente Belang Kampen. Aangeleverd.

Raadspraat GBK: Herinneringen

· leestijd 2 minuten Politiek

Soms heb je van de momenten dat herinneringen sterk naar boven komen. Zo moest ik onlangs ineens denken aan de leuke schoolreisjes die we op de toenmalige, lagere school, Prins Bernhard School gemaakt hebben. En ook een latere excursie naar de firato in Amsterdam kwam weer voorbij. Daar hoorde en zag ik voor het eerst ‘Slagerij van Kampen’ en kocht daar een door hen gesigneerde LP. 

Deze herinneringen werden opgeroepen door een excursie, georganiseerd door Kampen Partners, naar Floriworld in Aalsmeer. Het meest fleurige uitje van Nederland. Nou heb ik persoonlijk helemaal niets met bloemen. Zolang ze in de natuur staan vind ik het geweldig, maar wanneer ze op de vaas moeten of in een bakje of mandje worden verwerkt houdt het voor mij op. Ook droogboeketten en stillevens kunnen niet echt op mijn enthousiasme rekenen. Waarom dan toch mee op zo’n excursie? Omdat ik mij graag laat verrassen, is wel een belangrijke factor. Wat maakt dit nu tot zo’n toeristenmagneet. Wat doen ze daar waar wij in Kampen iets van kunnen leren en ons voordeel mee doen.

Tijdens de reis, zo’n anderhalf uur, werden we in eerste instantie gekoppeld aan één van de andere belangstellenden. Vrijwel allemaal koppels van een gemeenteraadslid en een ambtenaar of betrokken Kampenaar. In een soort interviewstijl haalden we de interesse en betrokkenheid van elkaar naar boven en presenteerden de gezamenlijk bevindingen daarna aan de rest van het gezelschap. De gezamenlijke interesse was natuurlijn in beginsel al duidelijk, daarvoor gingen we immers op pad. “De kamper geschiedenis in het algemeen en de Kamper Kogge in het bijzonder.” 

De Kogge kan namelijk ook onderdeel uitmaken van de Hanze-Experience.

Zoals u weet is er in de IJsel bij Kampen een 600 jaar oude Kogge gevonden en die wordt momenteel in Lelystad klaar gemaakt om boven water nog vele generaties te laten genieten van een van de belangrijke factoren die Kampen haar rijkdom heeft gebracht. Rijkdom die we nog dagelijks kunnen terugzien in de vele monumenten. In de komende maanden moeten we een beslissing gaan nemen wat er met deze fantastische vondst gedaan moet worden. Halen we hem terug naar Kampen? Zo ja, wat doen we er dan mee? In een vitrine plaatsen ergens in of aan de rand van de binnenstad? Of, in een nieuw museum, met nog wat extra attributen die helpen het verhaal te vertellen van ons Hanzeverleden? 

Er kwam nog een derde variant bij ons binnen en mede hierom kwamen we in de bus naar Aalsmeer terecht. De Kogge kan namelijk ook onderdeel uitmaken van de Hanze-Experience. Een doe en beleef attractie waar jong en oud ter lering ende vermaak zich vele uren kan vermaken. Recreëren in de nabij omgeving en een bezoek brengen aan de Koggewerf in de Hanzestad Kampen en aldaar genieten van de vele terrassen en de aantrekkelijke winkels. Als de initiatiefnemers van dit project iets sufs als bloemen al aantrekkelijk weten te maken, hoe fantastisch kan dit er dan gaan uitzien?

Want even terugkomend op de excursie naar Floriworld, het was een geweldige beleving. Niet alleen werden er bloemen getoond en waren ook heel veel projecties van bloemen en de wijze waarop die bloemen van een zaadje in de grond tot een boeket in uw vaas komen. Hoe de bloemenbranche in elkaar zit en hoe de veiling werkt. Wij werden er in een ruim uur doorheen gejast, maar je kunt je er uren vermaken. 

Bedenk zelf eens wat je allemaal kunt laten zien van Kampen en de Hanze en hoe je daar de Kamper samenleving bij kunt betrekken. En natuurlijk ook hoe daar de lokale ondernemers zich kunnen profileren  en van kunnen profiteren. 

Nick de Vries