Afbeelding
foto Pixabay

HoogOverijssel krijgt gevoelige documenten over stikstof Lelystad Airport

Algemeen

DEN HAAG – Een woordvoerder van minister Schouten van LNV heeft vandaag beloofd dat de stichting HoogOverijssel alsnog opgevraagde informatie krijgt over stikstofberekeningen door Lelystad Airport. Die informatie is volgens stichtingswoordvoerder Leon Adegeest van groot belang. Het kan mogelijk bewijzen dat Lelystad Airport stikstofberekeningen heeft gemanipuleerd om een lastige vergunningsprocedure te ontwijken.

De informatie is volgens hem ook van belang omdat Lelystad alsnog een natuurvergunning dreigt te krijgen op basis van mogelijk vervalste gegevens. De stichting is ook al een strafzaak begonnen tegen de luchthaven en andere betrokkenen. HoogOverijssel wil alle bewijzen op tafel. 

WOB-procedure

De stichting strijdt tegen de geplande vliegroute naar Lelystad Airport die laag over Noordwest-Overijssel gaat. Daarom is Adegeest met zijn geestverwanten begonnen met onderzoek naar de handel en wandel van de luchthavendirectie. Via een WOB-procedure kreeg hij verontrustende informatie, die er volgens hem op lijkt te wijzen dat de luchthaven de verwachte stikstofbelasting van de omgeving bewust te laag heeft voorgesteld. Maar de geleverde informatie van minister Schouten was niet volledig.

Dat werd begin juni bevestigd door de Zwolse rechtbank. Schouten kreeg de opdracht om meer informatie te leveren. Maar dat deed ze niet. Ze ging in hoger beroep bij de Raad van State en vroeg de Raad om het oordeel van de rechtbank te schorsen. Dat verzoek werd vandaag behandeld.

En daar ging haar woordvoerder plotseling en tot verbazing van de stichting overstag. De informatie komt alsnog binnen vier weken, beloofde de woordvoerder. Adegeest sprak van pesterijen en tijd te rekken. Hij vermoedt dat de informatie het sluitende bewijs gaat vormen voor manipulatie van de stikstofberekening. De kwestie wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nick de Vries

Nick de Vries