Afbeelding
Aangeleverd.

Bewoners verzorgingshuizen Kampen worden getrakteerd op muziek door Marco Hulsebos

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Marco Hulsebos bracht vorige week samen met vier muzikanten een bezoek aan een aantal verzorgingshuizen in Kampen. De bewoners van De Vijverhof, Myosotis, Villa Koornmarkt en Margaretha werden getrakteerd op 45 minuten muziek.

Dit werd mogelijk gemaakt door de projectsubsidie ‘Balkonscènes’ van het Fonds Podiumkunsten. Hulsebos deed een succesvolle aanvraag voor ‘Nieuwe muziek van toen’. In Nieuwe Muziek van Toen werden naast bekende klassiekers van Wim Kan, Wim Sonneveld en Frans Halsema ook nieuwe Nederlandstalige liedjes uit het project ‘12 vrouwen van 20’ van Hulsebos gespeeld. 

Een nieuw project ‘12 vrouwen van 20’? 

“Na mijn vertrekt uit Scrum als bassist en in de eerste Corona lockdown miste ik niet zozeer direct het optreden, maar wel het schrijven van nieuwe liedjes. Dus startte ik een project. De 20 in de naam van het project doelt op het jaar 2020, het jaar van het creatief proces, waarin met steeds weer verschillende tekstschrijvers en componisten uit mijn netwerk nieuwe songs zijn geschreven. Door deze brede samenwerking zijn zeer uiteenlopende stijlen, zowel tekstueel als compositorisch, ontstaan. Ik schreef met mensen met wie ik nog nooit eerder of heel lang geleden heb geschreven. Heel leerzaam. Om helemaal uit mijn comfortzone te stappen, heb ik besloten zangles te nemen en de liedjes zelf te gaan zingen. Uiteindelijk zijn het 16 liedjes geworden. Het resultaat verschijnt dit najaar.”

Waarom besloot je langs de verzorgingshuizen te gaan? 

“Voor ‘12 vrouwen van 20’ heb ik een aantal topmuzikanten gevraagd om de basis van de liedjes in de studio in te spelen: Bauke Bakker op drums, Peter Krako en Jan Peter Beijersbergen op gitaar, Serge Bredewold op bas en Gregor Hamilton op piano. Met Bauke en Gregor schreef ik ook liedjes voor het project. De studiodagen waren een enorm muzikaal feest. Met name de liedjes die passen in de periode eind jaren ‘50 begin jaren ‘60 bleken erg goed uit de verf te komen. Nadat ik hoorde van de ‘Balkonscènes’ besloot ik het erop te wagen. Een voorstelling van 45 minuten met liedjes uit die periode en eigen liedjes uit het project ‘12 vrouwen van 20’, speciaal voor de mensen die mij een onbezorgde jeugd hebben gegeven en die weinig tot niets leuks hebben ervaren de afgelopen periode.” 

Na goedkeuring van de aanvraag was het wel even spannend. Hulsebos vroeg zich vaak af, waarom hij de aanvraag eigenlijk zo nodig moest doen. Nu moest de voorstelling ook nog gemaakt worden. De muzikanten werkten graag mee en dat gaf hem een enorm vertrouwen. “Want het zijn niet de minste. Bauke kent iedereen hier natuurlijk, Serge en Gregor staan achter vele succesvolle artiesten en zie je bij ‘De Beste Zangers’ en Jan Peter zie je bij Rob de Nijs.”

“Gelukkig kon alles door het mooie weer corona-proof georganiseerd worden. De bewoners hebben genoten. Daar hebben we het voor gedaan! Daags erna kreeg ik nog steeds berichten van de begeleiders en verzoeken om zeker nog eens terug te komen. De eerste stappen als vertolker van eigen liedjes was een enorme openbaring. Zeker met deze mannen die muzikaal precies weten wat ze moeten doen. Ze gaven mij een groot veerkrachtig muzikaal bed waarop ik mocht springen. En dat was heel erg prettig.”

Nick de Vries

Nick de Vries

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.