Afbeelding
Ursula Fotografie

Nieuwe gallery in Stedelijk Museum Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Speciaal voor aanwinsten en actualiteiten heeft Stedelijk Museum Kampen een kleine ruimte ingericht op de tweede verdieping van het museum aan de Oudestraat. De wanden zijn bekleed met goudbehang, waardoor het iets weg heeft van een juwelenkistje. De schilderijen van Noël Haile zijn de eerste ‘juweeltjes’ die het museum hier toont. 

Het museum neemt Noëls lievelingsschilderij ‘Saloon, Cowboys and Poker uit 2017 op in de collectie en toont dit werk samen met drie andere schilderijen in ‘The Gallery’. “We zien een Amerikaanse saloon, waar de koeien letterlijk cowboys zijn geworden. Je voelt de spanning van het pokerspel en de ‘bad guy’ die ieder moment binnen kan stappen. Details, lichtval en compositie verraden Noëls liefde voor de klassieke schilderkunst, maar dat hindert hem gelukkig niet om het thema volledig naar zijn eigen hand te zetten”, aldus Jolanda Slurink van het museum. 

Vanuit een onveilig Eritrea komt Noël (1988) als klein kind met zijn familie naar Rotterdam en woont vanaf zijn tiende jaar in Kampen. Als jongetje voelt hij zich al aangetrokken tot de klassieke kunst en neemt hij schilderles bij de RIBW dagbesteding, waar zijn beeldend talent een welkome uitlaatklep wordt. Zijn grote droom om basketballer bij de National Basketball Association te worden verruilt hij voor de beeldende kunstNoël ontwikkelt zich verder bij Quintus Centrum voor Kunsteducatie Kampen en de Vrije Academie in Nunspeet. Hier ontdekt hij de vele gezichten van de moderne schilderkunst. Het stimuleert hem zijn eigen verhalen te verbeelden. Slurink vertelt: “Noëls werk zou je Outsiderkunst kunnen noemen. Hij volgt geen kunststroming of stijl en zijn plaats ten opzichte van andere kunstenaars of de kunstgeschiedenis speelt voor hem geen rol. Zijn eigen leven, dromen en stemmingen geven hem de noodzaak zijn schilderijen te maken. De werken zijn grappig en direct of vervreemdend, mysterieus en poëtisch. Zijn rijke fantasie, taalassociaties, verbeeldingskracht en kleurgebruik maken de werken aantrekkelijk.”