Afbeelding
Eigen foto.

Column Ondernemen in Kampen: Besluiten nemen met een koel hoofd en een warm hart

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

In het afgelopen weekend nam Kampen massaal afscheid van Burgemeester Bort Koelewijn. In een goed gevulde, tijdelijke, raadszaal in de Broederkerk werd door de politiek de aftrap gegeven voor een weekend vol herinneringen ophalen. Onze Burgemeester heeft veel betekent voor de gemeente Kampen in het algemeen en de binnenstad in het bijzonder. 

Tijdens de afgelopen periode, die werd overheerst door allerlei coronabeperkingen, stond hij klaar voor de ondernemers en stemde hij persoonlijk met de voorzitter van de Binnenstad Ondernemers Kampen (BOK), Michiel de Groot, af hoe er kon worden gewerkt binnen de regels. En misschien ook wel een heel klein beetje eroverheen. Als een echte burgervader stond hij klaar om de ruimte te bieden, met de bijbehorende verantwoordelijkheid, waarbinnen ondernemers weer konden ondernemen. In een filmpje, wat massaal gedeeld werd op de sociaal media, deden beiden in een korte schets uit de doeken op welke wijze er gewerkt kon worden. 

Dat de ondernemers dit gewaardeerd hebben bleek afgelopen week. Na een oproep in de diverse binnenstad ondernemers appgroepen om wat leuke cadeautjes aan te leveren, om aan de burgemeester en zijn vrouw, Anneke,  mee te geven, werd massaal gereageerd en de pakjes stoomden al snel binnen. Ook hieruit bleek weer de onderlinge samenwerking en verbondenheid van de ondernemers en de handhavers. Die handhavers zitten sinds kort in de fietsenstalling, voor de werknemers in de binnenstad, en daar konden nu de pakjes worden afgegeven en die werden door hen op fantastische wijze ingezameld. Op zaterdag zijn ze tijdens de uitzwaaidag overhandigt aan Bort en Anneke en veel van de presentjes zullen hen nog vaak doen denken aan Kampen en haar gastvrije ondernemers. Ook hebben een flink aantal ondernemers er met hun bijdrage voor gezorgd dat Bort en Anneke  met regelmaat terug naar Kampen moeten om alle bonnen te kunnen verzilveren. 

Nu we het toch over terugkomen naar Kampen hebben, wil ik met u wel delen welke redenen veel bezoekers aan Kampen aangeven om zeker opnieuw naar onze mooie stad te willen komen. Veel gehoord de afgelopen maanden is “de vriendelijkheid van de mensen” – “op straat werd ik regelmatig gegroet” en de “behulpzaamheid” – “ik was ergens naar op zoek en werd door de persoon waar ik dit aan vroeg persoonlijk afgeleverd bij de winkel waar ze dit verkopen”, “ontzettend veel leuke en originele winkels, waar nog betrokken en geïnteresseerde mensen de klanten helpen”, “prachtige  gebouwen en mooie musea”, “altijd wat te doen, zelfs  nu, tijdens corona, bruist het hier” en ook de veelzijdigheid van onze gemeente werd vaak genoemd. “We hebben hier gefietst, gewandeld en gevaren en komen zeker terug met onze kleinkinderen” Als inwoners van Kampen zien we misschien niet altijd al het moois wat Kampen te bieden heeft en vinden we dat het altijd weer beter en mooier kan en moet. 

Met het vertrek van Bort uit Kampen hebben we er een geweldige ambassadeur bij, die buiten Kampen kan en zal vertellen over al het moois wat hij hier heeft moeten achterlaten. Want hij was een trotse Burgemeester van deze stad, die hem in het hart sloot, en droeg dat uit waar hij ook kwam. Laten we er samen voor zorgen dat hij trots op ons kan blijven en de nieuwe ontwikkelingen in Kampen aangaan met een koel hoofd en een warm hart.  

Ontvang de nieuwe ondernemers in de stad en maak ze wegwijs. Meldt hen aan voor de ondernemersapp groepen, de BOK, de collectief winkelverbod groep en ontdek wat zij verkopen, zodat je klanten kunt doorsturen die deze producten zoeken.

Samen voor de meest gastvrije hartelijke Hanzestad van Nederland!

Nardus Koster.

Nick de Vries