Afbeelding

De Lange Schoenen sluit de deuren na tachtig jaar in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)
KAMPEN - Marco de Lange draait zaterdag 28 februari om 17.00 uur de deur van zijn winkel De Lange Schoenen definitief achter zich dicht. Hiermee verdwijnt er weer een stukje winkelhistorie uit de binnenstad van Kampen.

De geschiedenis van De Lange Schoenen gaat terug tot 1 april 1936, toen de opa en oma van Marco de Lange een eigen zaak begonnen in Kampen Zuid. Daarna kwam de zaak uiteindelijk, via enkele omzwervingen, op de huidige locatie, Oudestraat 31, terecht. Vanaf 1980 bestierden de ouders van Marco de Lange de zaak. Sinds 2002 runt Marco de Lange de winkel. De laatste jaren kwam De Lange Schoenen in zwaar weer terecht. ? We hebben heel veel goede jaren gehad, maar vanaf 2008 gaat het moeilijk. Dan kom je op een punt dat je een knoop moet doorhakken. Of je komt zwaar in de financiële problemen, of je kiest voor afsluiten en verkopen?, aldus Marco de Lange.

Crisis en onzekerheid
De Lange koos voor de laatste optie. Hij kon niet anders, want er was geen zicht op verbetering. De afgelopen jaren kwamen er steeds minder mensen in zijn zaak. De Lange noemt verschillende factoren als oorzaak. ?De crisis en de financiële onzekerheid bij mensen. De afgelopen twee a drie jaar heeft ook internet een negatieve rol gespeeld. Onderzoek heeft uitgewezen dat landelijk gezien 35 procent van de aankopen van kleding en schoenen verlopen via internet. Dan wordt de vijver waar je in moet vissen wel erg klein.?

Internetgeweld
De Lange heeft alles geprobeerd om het tij te keren. ?Maar ik heb het niet positief kunnen draaien. In heb in overleg met de inkoopvereniging de collectie aangepast en het interieur veranderd. In februari vorig jaar is de zaak verbouwd, maar het is niet gelukt. Als kleine zelfstandige was ik niet opgewassen tegen het internetgeweld. De grote jongens kunnen daar wel tegenop.?

En dus gaat komende zaterdag om 17.00, na ruim tachtig jaar, een einde aan de periode De Lange Schoenen in Kampen. ?Ik heb veel plezier gehad en ik vind het ontzettend jammer om te moeten stoppen, maar het is niet anders. Het is een zakelijke beslissing. Ik vind het heel jammer voor onze vaste klanten en wil ze allemaal hartelijk bedanken. Ik ben ervan overtuigd dat in dit pand iets goeds komt, met waarde voor de stad Kampen. Dit is een prachtige locatie. Ik wens mijn collega's alle succes toe.?

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 9 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 14 uur geleden