Afbeelding

Gemeente helpt starters op woningmarkt ook in 2015

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Ook in 2015 kunnen starters op de woningmarkt weer geld lenen van de gemeente. Het college heeft voor dat jaar minimaal 24 leningen beschikbaar. De maximale lening bedraagt 25.000 euro. De verwerving van de woning mag maximaal 160.000 euro kosten, dat is dus inclusief kosten voor de aankoop, zoals de overdrachtsbelasting.

Het college gaat uit van minimaal 24 leningen maar rekent eigenlijk op 43. Wat het wordt hangt af van de bijdragen van andere partijen. In het verleden werd het geld voor de lening verdeeld tussen het Rijk (50 procent), de provincie (25 procent) en de gemeente (25 procent). Het Rijk heeft aangekondigd te stoppen met zijn bijdrage als de pot in 2015 leeg is. De provincie heeft informeel te kennen gegeven dat zij het leengedeelte van het Rijk op zou vangen, maar dit kan nog veranderen door de uitslag van de Provinciale Verkiezingen.

Omdat de gemeente wat geldschieters kwijt kan raken, heeft zij ook besloten de bedragen die geleend kunnen worden omlaag te brengen. In 2015 kon 33.000 euro geleend worden bij een maximaal verwervingsbedrag van 190.000 euro. Nu is dat dus nog 25.000 euro bij totaal 160.000 euro kosten.

Deze beslissing heeft volgens de gemeente een gunstig neveneffect en dat is dat de lening nu nog meer door echte starters gebruikt gaat worden. Het college heeft met de makelaardij overlegd en zij kunnen zich vinden in de beslissing van de gemeente.

Met de starterslening biedt de gemeente starters op de woningmarkt sinds 2007 een steuntje in de rug. De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van een woning en het bedrag dat geleend kan worden volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHH). "Huishoudens tot een bepaalde inkomensgrens krijgen zo de mogelijkheid om de woonlasten van hun eerste koopwoning te verlagen zodat ze toch de woning kunnen kopen die ze op het oog hebben", aldus de gemeente.