Afbeelding

Een jaar van veranderingen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Als nieuw raadslid van de ChristenUnie zal ik mij eerst voorstellen. Mijn naam is Jennemarieke Steenbeek. Sinds maart 2014 mag ik namens de ChristenUnie zitting nemen in de gemeenteraad van Kampen. Vanaf deze kant wens ik, ook namens de fractie, iedereen een gezegend nieuwjaar toe.

In 2014 hebben diverse onderwerpen de revue gepasseerd in de raadzaal. Denk aan de expositie van de IJsselkogge, het sociaal plan voor het zwembadpersoneel, het uitvoeringsprogramma, de programmabegroting, het parkeerterrein Buitenhaven en het Ikonenmuseum. Ook in 2015 zullen de nodige onderwerpen weer voorbij komen in de raadszaal.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de vorming van een nieuwe coalitie. Momenteel voert de ChristenUnie hierover gesprekken met CDA, SGP en VVD. Deze week zullen de gesprekken vooral gaan over de inhoud van een programma. Graag zien we het proces om tot een nieuwe coalitie te komen zo snel mogelijk afgerond, dan kunnen we weer verder met ons werk.

Het jaar 2015 zal het jaar van het Kamper Kompas worden. Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor diverse taken op het gebied van de WMO, de Jeugdwet en de Participatiewet. Als ChristenUnie zijn we blij dat is ingezet op maximale keuzevrijheid. Mensen moeten kunnen kiezen voor de zorg die aansluit bij hun specifieke situatie, levenssfeer en geloofsovertuiging. Tijdens de laatste raadsvergadering van 2014 is het beleidsplan voor het sociaal domein vastgesteld. Op papier zijn de meeste zaken geregeld. Hoe dit in de praktijk precies zal uitpakken weten we niet. De tijd zal uitwijzen waar we als gemeente tegen aanlopen en waar we zo nodig ons beleid op dienen aan te passen.
Met deze veranderingen wordt er weer een sterker beroep gedaan op de samenleving. Mensen zijn van elkaar afhankelijk en aan elkaar verbonden. Maar we moeten deze kracht ook niet overschatten. Als fractie vinden we het daarom van belang dat er aandacht is voor het mantelzorgbeleid binnen onze gemeente. Het tijdig signaleren van overbelasting van mantelzorgers is van essentieel belang.

Als ChristenUnie hebben we tijdens de laatste raadsvergadering van 2014 samen met het CDA aandacht gevraagd voor de chronisch zieken en gehandicapten. Een groep die te maken heeft met extra kosten die zij moeten maken voor bijvoorbeeld zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen. Deze groep dreigt door stapeling van kosten en eigen bijdragen onder het sociaal minimum te vallen. Voorheen kon deze groep compensatie krijgen via regelingen van het Rijk. Het kabinet heeft besloten om deze regelingen af te schaffen en een budget hiervoor aan gemeenten te geven. Begin 2015 zal worden bekeken hoe kan worden tegemoet gekomen aan deze groep, die door stapeling van kosten en eigen bijdragen onder het sociaal minimum dreigt te vallen.