Afbeelding

?Tien minuten kwijt' en energie erbij met Qigong

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN - Bewegen, ademhalen, mediteren en visualiseren is waar het om draait bij de eeuwenoude Chinese gezondheidsleer Qigong, werkend met je eigen energie. Net zoals je je bij luchtgitaar spelen inbeeldt dat je soleert, is er bij Qigong een oefening waarbij je speelt met energie alsof het een bal is.


Je laat de energie rondgaan, maakt het compact en laat het ?verdwijnen in je maag'. Het is slechts een van de vele bewegingen die Bert Woning van LEEF (centrum voor sport en ontspanning) doceert aan zijn leerlingen. Dit na jarenlange oefening alsook een recente ?ontdekkingsreis' naar China, de bakermat van Qigong. Nieuwsgierig geworden naar aanleiding van de eerder gepubliceerde ervaringen van Woning in het Verre Oosten woonde BrugMedia onlangs een les bij.

Visualiseren dus, maar vooral ook ervaren en voelen, dat is waar het in deze les om draait. En dat is meteen waar de vergelijking met luchtgitaar spelen stopt. Qigong is heilzaam. Dat geldt volgens Woning helemaal voor de wereldwijd meest befaamde oefening van Qigong die bekend is geworden onder de naam Lift Qi up pour Qi down. Een alles behalve makkelijke exercitie ? althans wel als je er net mee begint ? waar Woning in januari bij de beginnersgroep mee verder gaat. Hij laat hem nu alvast zien op een avond die begint met het losmaken van de spieren en het in staat van ontspanning brengen van het lichaam. ?Veel mensen zitten in hun hoofd en hebben moeite met voelen?, aldus Woning. Hij drukt de leerlingen op het hart dat ze eerst de energie waarmee ze werken middels bepaalde voorgeschreven bewegingen moeten maximaliseren. ?Als je die energiestroom eenmaal op gang brengt, kun je deze in principe overal naar toe sturen waar je dat wilt, bijvoorbeeld naar je hart.?

Het vraagt wel veel oefening en dus een confrontatie met jezelf. Van de ene kant ben je super gefocust, van de andere kant probeer je te ontspannen. Deelnemer Frenk Riezebos weet inmiddels na een aantal lessen dat het de ene keer beter lukt dan de andere keer. ?Ik doe al veel aan andere sporten, zoals mountainbiken en fitnessen. Qigong ben ik gaan doen voor de ontspanning. Toch kost het veel concentratie, terwijl ik op andere momenten opeens tien minuten kwijt ben en er dus helemaal in ben opgegaan. Dat is een bijzondere gewaarwording.?

Thom Schrijer, vanaf het begin nieuwsgierig naar ook de historische achtergrond van het eeuwenoude Qigong, weet inmiddels ook dat het veel oefening vergt. Lachend: ?Tijdens een van de vorige lessen hadden we een oefening waarbij we op een stoel zaten en de opdracht kregen denkbeeldig naar onszelf te kijken. Het eerste wat ik dan denk is: ?Vanuit welke hoek moet ik naar mijzelf kijken?' Zo rationeel ben ik dus.?

Voor mannen is ?het uit je hoofd gaan' meer een uitdaging dan voor vrouwen die intuïtiever zijn, wat een voordeel is. Symbool daarvoor staat het moment waarop Woning een beweging afrondt waarbij de heren met hun rechter hand afsluiten en de dames met links. Een beweging die correspondeert met de tegenovergestelde hersenhelften waarin respectievelijk de logica en de emotionele vermogens huizen.

Bij Woning zelf lijkt Qigong inmiddels helemaal deel uit te maken van zijn systeem, maar ook hij leert nog bij. De bewegingen gaan vloeiend en bij alles wat hij doet legt hij uit waarvoor het staat. Waarbij hij de energiepunten in het Chinees benoemt, wat voor de leerlingen inmiddels bekend lijkt. Een aantal van hen vraagt hij om op het podium een ?eigen gemaakte oefening' voor te doen. Een van de vrouwen wil weten waarom ze zoveel kramp in haar kuiten voelt. ?Omdat je spieren oefent die je normaal gesproken niet gebruikt. Een andere reden van kramp is vaak een tekort aan magnesium in je lichaam?, legt Woning uit. Niet lang daarna wordt een eventueel vochttekort in elk geval aangevuld met een kop thee tot besluit.

Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 13 uur geleden