Afbeelding

Raadspraat CDA, Hardy Wellenberg, Sociaal domein & het nieuwe wij

· leestijd 1 minuut Algemeen

De Brug geeft de leden van de raad wekelijks de mogelijkheid een column over een onderwerp naar keuze in te zenden. Deze week Hardy Wellenberg van de CDA-fractie.

"Wij staan aan de vooravond van een grote stelselwijziging op de regeling voor zorg, werk en inkomen. Donderdag 11 december 2014 neemt de raad een besluit over het beleidsplan Sociaal domein. Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet, de Jeugdwet en de WMO nieuwe stijl.

Simpel gezegd: de gemeente neemt taken van het rijk en provincie over, met daarbij een flinke bezuiniging opgelegd door het rijk. De gemeente probeert deze bezuinigingen op te vangen door samen met de instellingen, zorgorganisaties en burgers antwoord te geven op de zorgvraag van Kampenaren. Burgers hebben daarbij niet langer recht op een voorziening van de overheid als hun eigen netwerk van familie, vrienden of kennissen kunnen helpen. Het ?Nieuwe Wij' om het zo maar te zeggen, waarbij de samenleving meer aan zet is voor het omzien naar diegene die niet op eigen benen kan staan. Burgers zijn primair zelf verantwoordelijk om in hun behoefte aan zorg, werk en inkomen te voorzien, maar zijn dat ook voor de ondersteuning van hun naasten die daartoe zelf niet in staat zijn. Dat vergt een cultuuromslag in een samenleving die op veel terreinen de sporen laat zien van doorgeslagen individualisme. Die omslag gaat niet vanzelf en het CDA ziet in 2015 dan ook als raadstaak om te blijven monitoren of deze omslag ook gemaakt wordt en niemand tussen wal en schip valt (inclusief mantelzorgers). Daarbij gaat het niet alleen om zorg voor minima, maar ook voor mensen met een modaal inkomen, die door stapeling van allerhande kosten en lastenverzwaringen in de problemen komen. Het CDA vindt dat het geld dat de gemeente krijgt uit de eerdere Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten niet alleen moet worden besteed aan minima, maar, zoals ook de wet aangaf ook voor de groep werkenden met een modaal inkomen die door stapeling van kosten uit langdurige zorg en ziekte in de problemen kunnen komen.
Parkeren Buitenhaven?Donderdag komt in de raad ook het besluit voor parkeren bij de Buitenhaven aan de orde. Het CDA kiest voor de optie van aanleg van een tweelaags verdiept parkeerdek, zodat er meer parkeerplaatsen komen voor bewoners van Brunnepe en Oranjewijk en bezoekers van de binnenstad en Koggewerf. Met deze optie wordt de locatie flink opgeknapt en Noordweg en Oranjesingel worden voor fietsers en voetgangers verkeersvriendelijker ingericht. Ook komt er meer groen en wordt de vervuilde ondergrond ter plekke fors gesaneerd. Bovendien is hiervoor gespaard in het parkeerfonds dat nu in het ?cofinancieringsfonds' zit. Voorkeur van omwonenden, maximale financiële ondersteuning van de provincie en inpasbaarheid van de Koggevitrine maken verder dat deze optie voor het CDA de meest reële is. Schop in de grond wat ons betreft!"

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 10 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 12 uur geleden