Afbeelding
Aangeleverd.

Gekkigheid aan boord en aan de wal

· leestijd 1 minuut Algemeen

Tijdens de Ommelandvaart in 2004 ligt de Kamper Kogge in de haven van het Zweedse Malmö. Haarlemse Piet is aan met de werphengel aan het vissen op het achterschip. Even later roept hij om hulp, omdat zijn vishaak vast zit. Johan gaat kijken of hij kan helpen. Blijkt Piet de grootste vangst ooit vanaf de Kogge te hebben gedaan: de haak zit vast aan een Zweedse onderzeeboot! 

De dag daarna zeilen we naar het zuiden langs Deense eilanden. Johan heeft z’n werphengel onder het kasteel uitgegooid en het snoer een eind gevierd dat achter de Kogge aan sleept. Een jonge man op een surfplank komt naar ons gezeild. Hij wil dat vreemde scheepje wel eens van dichtbij bekijken. Hij ziet de vislijn niet. De surfplank raakt het snoer. De plank zit vast en de jongeman valt in het water. De geschrokken Johan knipt het snoer door en roept nog: ‘hallo en sorry!’ naar de surfer. Iedereen lacht en Haarlemse Piet zegt tegen Johan: die vangst van mij gisteren was toch groter!’

Vogels 

Met mooi weer zeilen we een paar dagen later langs een Deens eiland. Volcmar zit op het kasteel met de verrekijker vogels en bootjes te spotten. Dan ziet hij op het strand veel strandgasten in hun blootje. Iemand roept naar boven: ‘nog bijzondere vogels, Volcmar?’ ‘ja heel interessant!’ ‘Wat voor soorten zie je dan?’ ‘Roodborstjes, witte kwikstaarten, een tepelaar, een kontklever en een orgasmus!’ Het antwoord luidt: ‘mooie grappenmaker! Zal wel een naaktstrand zijn, hè?’ En inderdaad, zo was het precies!

Reuzenrad

In 2012 is onze Kogge te gast bij het Hansefestival in het Duitse Wismar. We liggen aan de kade met naast ons op het grote plein de middeleeuwse markt met vele attracties. Vlak bij ons een gigantisch reuzenrad dat constant in actie is, begeleid door volgens ons slechte, harde muziek en zang. ’s Morgens brengt de eigenaar met twee medewerkers een bezoek bij ons aan boord. Ze krijgen van ons een cd mee van de Kamper Koggezangers met het verzoek het nummer ‘Tabee Kamper Kogge ‘ te draaien. En dat gebeurt. Tientallen keren schalt het koggelied over het feestterrein!

Burgemeester

In de avond zijn we in een zaaltje naast de haven uitgenodigd voor een welkomstwoord door het stadsbestuur van Wismar. Burgemeester Rosemarie Wilcken houdt een hartelijke welkomstrede voor de Kampenaren met daarbij geschenken. Van ons krijgt ze een koggeshirt. Ze vindt het mooi. Trekt in het front van de aanwezigen haar trui en shirt uit. Staat in haar BH en trekt lachend het koggeshirt aan! Ja, Ja, de eerste vrouwelijke burgemeester van Wismar!

Door Volcmar.

Nick de Vries

Nick de Vries

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39