Afbeelding

Beleidsplan decentralisaties jeugd, zorg en werk

· leestijd 3 minuten Algemeen

KAMPEN - Met het beleidsplan ?Op koers. Decentralisaties Sociaal Domein' informeert het college van B&W de gemeenteraad over de manier waarop het vanaf 1 januari 2015 de drie decentralisaties wil gaan uitvoeren. Daarnaast bevat het beleidsplan een aantal beleidskeuzes; de gemeenteraad wordt gevraagd deze vast te stellen.

Gelijk met het beleidsplan ?Op Koers' worden aan de gemeenteraad negen verordeningen op het gebied van jeugd, zorg en werk voor vaststelling voorgelegd. De verschillende wetten schrijven deze verordeningen voor; in de verordeningen zijn de gemeentelijke uitvoeringsregels vastgelegd.

Het Kamper Kompas en de eerder gemaakte keuzes vormen de basis voor de wijze waarop de gemeente de decentralisaties vanaf 1 januari 2015 uit gaat voeren. Inwoners kunnen met hun ondersteuningsvraag in 2015 terecht bij de bestaande en bekende punten: voor jeugd bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG Kampen) en voor begeleiding, vervoer, werk en inkomen bij de Meedoen-balie in het stadhuis.

Het jaar 2015 is een zogeheten overgangsjaar. Dit betekent dat eerder afgegeven indicaties nog geldig blijven tot uiterlijk 1 januari 2016, of tot het moment dat de indicatie in 2015 afloopt. Voor zover mogelijk blijft de zorg en ondersteuning geboden worden door de bestaande aanbieder.

Uitzondering hierop vormt Hulp bij het Huishouden 1 (HH 1). HH 1 zijn de eenvoudige huishoudelijke werkzaamheden. Het college stelt de raad voor om HH-1 met ingang van 1 januari 2015 te beschouwen als een voorziening die de gemeente niet meer aanbiedt. De nieuwe Wmo 2015 gaat ervan uit dat, wanneer mensen de ondersteuning die zij nu ontvangen, zelf of met hun omgeving (familie, buren, vrienden) kunnen organiseren, zij dit ook zelf regelen en betalen. Wanneer dit financieel niet lukt, is de gemeente er om financiële ondersteuning vanuit de bijzondere bijstand te bieden.

De gemeente Kampen wil zorgvuldig omgaan met de veranderingen rondom hulp bij het huishouden. Daarom stelt het college aan de raad voor om voor mensen die op dit moment HH-1 ontvangen een redelijke overgangsperiode te hanteren van een half jaar, zodat mensen zich voor kunnen bereiden op de veranderingen. Voor inwoners die op dit moment HH-1 ontvangen verandert er dus niets tot 1 juli 2015. In de tussentijd nodigt de gemeente Kampen deze mensen uit voor een gesprek om te bespreken wat de gevolgen van deze veranderingen zijn voor hun persoonlijke situatie, waar de eigen mogelijkheden liggen en welke andere ondersteuning nodig is.

HH-2, waarbij naast de eenvoudige huishoudelijke werkzaamheden ook ondersteuning bij de organisatie van het huishouden plaatsvindt, blijft als gemeentelijke (maatwerk)voorziening bestaan voor zowel huidige cliënten als bestaande cliënten. Wel nodigt de gemeente Kampen inwoners die op dit moment HH-2 ontvangen uit voor een persoonlijk (keukentafel)gesprek om te bespreken of de ondersteuning die iemand nu ontvangt nog aansluit op de persoonlijke situatie en behoeften en om te kijken waar eigen mogelijkheden liggen. Uiteindelijke doel van de gesprekken is te komen ondersteuning die past bij de persoonlijke situatie en financiële mogelijkheden van inwoners. Zo worden zorg en ondersteuning meer op maat en blijft het beschikbaar voor inwoners voor wie het daadwerkelijk nodig is.

Reageren tot 27 november
Het beleidsplan ligt vanaf donderdag 13 november 15.00 uur tijdens kantooruren ter inzage in het stadhuis, Burgemeester Berghuisplein 1 in Kampen. Ook is het beleidsplan digitaal beschikbaar via www.kampen.nl/veranderingenindezorg.

De gemeente ontvangt graag reacties van inwoners, cliënten, zorgaanbieders, partners, professionals en bedrijven op het beleidsplan. Tot 27 november a.s. kan iedereen hierop reageren. Alle reacties worden verzameld en als bijlage bij het raadsvoorstel gevoegd waarover de raad op 11 december a.s. een besluit neemt. U kunt reageren via het college van B&W. Dit kan schriftelijk via stadhuis Kampen, postbus 5009, 8260 GA Kampen, ter aanneming van Frank Lichtendahl, team Beleid en Subsidies of per e-mail via info@kampen.nl ter aanneming van Frank Lichtendahl met vermelding van 'reactie op beleidsplan sociaal domein'.

De gemeente wil haar inwoners graag informeren over de veranderingen. Dit doet zij tijdens een informatiebijeenkomst op maandag 17 november van 19.30 tot 21.30 uur in de raadzaal van het stadhuis. Tijdens deze bijeenkomst presenteert de gemeente ook de beleidsplannen waarover de raad op 11 december een besluit neemt. Tijdens de bijeenkomst krijgen inwoners gelegenheid te reageren op de beleidsplannen. Inwoners kunnen zich nog aanmelden tot en met donderdag 13 november via kamperkracht@kampen.nl onder vermelding van ?aanmelding bijeenkomst inwoners'.

Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor bijna alle ondersteuning op het gebied van werk en inkomen, zorg, welzijn, opvoeding en jeugdzorg. Deze zogenoemde decentralisaties (Jeugdzorg, Awbz en Participatiewet) bieden kansen om op lokaal niveau de ondersteuning dichter en meer op maat bij de burger te organiseren.

?Over de herinrichting van het sociale domein hebben we de afgelopen jaren gesproken met onze inwoners en de professionals, organisaties en instellingen die binnen het sociaal domein actief zijn. Dit heeft onder andere geleid tot de Sociale Beleidsagenda, een regionale visie op de jeugdzorg en het Kamper Kompas?, schrijft het college van b en w in een persbericht. ?Het Kamper Kompas beschrijft hoe we samen in Kampen de toegang, zorg en ondersteuning gaan organiseren voor die mensen die dat nodig hebben, waarbij we uitgaan van de eigen kracht en de regie van inwoners.? Begin 2017 moet het Kamper Kompas gereed en ingevoerd zijn.