Afbeelding
foto aangeleverd

Stormvloedkering Ramspol gesloten

Algemeen

KAMPEN - Rijkswaterstaat heeft donderdagochtend 17 februari rond 06:00 uur de stormvloedkering Ramspol gesloten om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het scheepvaartverkeer is hierdoor tijdelijk gestremd.

Een combinatie van het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag, en het huidige hoge waterpeil op het IJsselmeer zorgen voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. Door de heersende windrichting kan er ook niet gespuid worden bij de Afsluitdijk. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Hiermee wordt een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland gewaarborgd.

De sluiting van de opblaasbare kering is donderdagochtend 17 februari rond 05.00 uur gestart, zodat deze een uur later geheel in werking is. De kering blijft mogelijk langere tijd gesloten in verband met aanhoudend hoogwater. De vaarweg wordt pas weer vrijgegeven nadat het opblaasbare doek in de speciale bak op de bodem van het water ligt en door duikers is gecontroleerd. Dit kan in verband met de stroomsnelheden wat langer duren.

In de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 februari is er mogelijk weer een hoogwatersituatie en kan de kering weer sluiten.