Dick van der Wal temidden van zijn archief.
Dick van der Wal temidden van zijn archief. Nick de Vries

Verzamelaar Dick van der Wal wil de volledige Kamper muziekhistorie vastleggen

· leestijd 2 minuten Algemeen


(door Nick de Vries)
KAMPEN - “Ik wil niets uitsluiten”, aldus Dick van der Wal te midden van een stapel papier die de laatste maanden steeds groter geworden is. Sinds Dick op Facebook aankondigde de Kamper muziekhistorie in kaart te brengen, wist muzikaal Kampen hem te vinden. Van de Broederband tot Nou En, van elpees tot cassetebandjes; krantenknipsels en heel veel foto’s kwamen zijn kant op. Op www.muziekarchiefkampen.nl brengt hij alles overzichtelijk in beeld.

Dick is een verzamelaar. “Als ik me ergens in verdiep, dan wil ik ieder klein detailtje weten en vastleggen.” In 2016 stond hij al eens in De Brug toen hij zijn 150 elpees en 150 singles tellende Ramones-collectie van de hand deed. Hij verkocht de platen op een, zelf georganiseerde, platen- en cd-beurs, die al snel een vaste jaarlijkse waarde werd in ’t Ukien. Met de verkoop van deze collectie kwam er wat ruimte in de rommelkamer, maar deze wordt nu snel gevuld met materiaal uit alle hoeken en gaten van de Kamper muziekwereld.“

Ik houd van Kampen, van geschiedenis en van popmuziek”, vertelt Dick. “In deze hobby komt alles samen”. Zijn hoofddoel is het vullen van de website www.muziekarchiefkampen.nl. Hier wil hij iedereen die op wat voor wijze dan iets bijgedragen heeft aan de muziekhistorie, een plekje geven. Ieder koor, iedere band, elk duo, van klassiek tot pop; Dick legt het allemaal vast. Veel informatie haalt hij van internet, maar veel is hier ook niet te vinden. Daarom heeft hij volop contact met muzikanten die actief waren voor het internettijdperk. Via gesprekken probeert hij alles in kaart te brengen.


Enorme opgave
Een opgave van immense proporties. Zou het niet beter zijn de zoektocht iets te beperken, om het project wat overzichtelijker te maken? “Dat wil ik nadrukkelijk niet. Kampen heeft een rijk muziekverleden en dat houdt niet op bij popmuziek. ’t Ukien kent een rijke geschiedenis met succesvolle bands, dat is het circuit waarin ik mijzelf vooral begaf. Maar ik wil breder kijken. Ook in de jaren zestig gebeurde hier veel, bijvoorbeeld in de country en folk. Daarnaast kent Kampen veel koren en fanfares met een rijke historie en bovendien zijn de werelden verweven. Zo kwam ik bijvoorbeeld via Civilized Men bij trompettist Manfred Haveman, die ook weer in de Broederband speelt. Ik vind dat interessante vertakkingen die ik niet onvermeld wil laten.”

Van der Wal geeft zichzelf ruim vijf tot zes jaar de tijd voor het project. Om het niet helemaal uit de hand te laten lopen, beperkt hij zich wel tot de belangrijkste feiten. “Dus wie speelt in de band en hoe lang waren ze actief? Eventuele andere aanvullingen, zoals demo’s en foto’s zijn optioneel.”

Bijvangst

Zijn inspanningen leveren Van der Wal de nodige ‘bijvangst’ op. Foto’s van optredens, plakboeken over ’t Ukien met daarin personeelsuitjes en meer. Deze verdienen niet persé een plekje in het muziekarchief, maar hij publiceert ze wel op de facebookpagina van Muziekarchief Kampen. “Hier wordt massaal op gereageerd. Mensen vinden het leuk als ze iemand herkennen. Dit biedt mij een mooi middel om met de muzikanten in contact te komen.”

Als het project is afgerond, wil Dick de gegevens overdragen aan het Kamper Stadsarchief. Hij had al contact met de stadsarchivaris en die stond positief tegenover het idee, maar op dit moment richt het archief zich nog vooral op papier. Mogelijkheden om geluidsdragers te archiveren zijn er minder. “Maar ze verwachten dat dit over een paar jaar wel kan. Dus dat stemt mij positief. Het zou mooi zijn als mijn werkzaamheden voor het nageslacht bewaard bleven.”
Van der Wal is niet alleen geïnteresseerd in de feiten, maar ook in de verhalen achter de meest prominente bands. Hij heeft de hulp van De Brug ingeschakeld om deze verhalen in beeld te brengen. Ben of ken jij iemand die een prominente rol speelde in het Kamper muziekverleden en wil je graag jouw verhaal vertellen, neem dan contact op via info@muziekarchiefkampen.nl.

Nick de Vries

Nick de Vries