Gezamenlijk vulden de lijsttrekkers de kieshulp MijnStem.nl in
Gezamenlijk vulden de lijsttrekkers de kieshulp MijnStem.nl in (foto: Maarten van Gemert)

MijnStem helpt Kampenaren op weg bij partijkeuze voor gemeenteraad

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, heeft politiek Kampen dit jaar gekozen voor MijnStem.nl als kieshulp. Alle partijen die meedoen gaven afgelopen vrijdag in de raadzaal acte de présence, meestal in de persoon van hun lijsttrekker. Samen lanceerden zij de kieshulp door die in te vullen. Met de stemhulp kunnen inwoners ontdekken welke partij hen het beste past en wat de standpunten van de partijen zijn.

Vier jaar geleden lanceerden de lijsttrekkers gezamenlijk de lokale StemWijzer. Voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart hebben de fractievoorzitters gezamenlijk gekozen voor MijnStem.nl om aan te bieden als stemhulp voor de inwoners van gemeente Kampen. Afgelopen vrijdag werd deze kieswijzer geïntroduceerd op het Kamper stadhuis. Alle partijen, die meedoen aan de verkiezingen, waren aanwezig en beantwoordden de ruim twintig vragen.

MijnStem is sinds 2010 actief bij alle verkiezingen en werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 door 2,2 miljoen stemgerechtigden geraadpleegd. Daarmee is deze kies-hulp op dit moment de grootste in Nederland. De invulling van de stellingen van MijnStem wordt gedaan door de partijen zelf en waar dat niet gebeurt of mogelijk is, werken ze samen met DPG Media.
MijnStem laat mensen hun mening geven door middel van een schuifsysteem tussen eens en oneens waardoor meer ruimte geboden wordt voor nuances bij de politieke stellingname.

Op vier stembureau’s kan er dit jaar ook al gestemd worden op maandag 14 en dinsdag 15 maart. Deze verruiming is een coronamaatregel. Ook het aantal partijen, waarop gestemd kan worden, is verruimd nadat Hart voor Kampen zich afsplitste van Gemeente Belang Kampen. In de twee sterk gelijkende partijprogramma’s zit er volgens Piet Bergstra (HvK) bijvoorbeeld een nuanceverschil in de aandacht voor duurzaam bouwen.
Binnen gemeente Kampen dingen nu tien partijen mee naar de raadszetels. Wie hoeveel krijgt, is aan de kiezer over twee weken.


Raadsvoorzitter Marieke Spijkerman participeerde ook in de lancering van de nieuwe stemhulp MijnStem.nl  (foto: Maarten van Gemert)