Afbeelding
WD Mustamu

GroenLinks zet erfgoed op de kaart in wandeling met burgemeester

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Eric Oude Engberink, raadslid GroenLinks Kampen)

KAMPEN - Eind vorig jaar nodigde GroenLinks burgemeester Sander de Rouwe uit om samen met erfgoedinstanties en -ambtenaren een wandeling te maken door de stad. Het is mooi dat de nieuwe burgemeester Kampen het mooiste meisje van de klas noemt, maar minstens zoveel waardering verdient de oude dame met haar rimpels: het erfgoed.

De burgemeester nam de uitnodiging aan en ging met GroenLinks en mensen namens de erfgoedinstanties op pad door onze monumentale binnenstad. Onder aanvoering van historicus Theo van Mierlo bezocht het gezelschap enkele unieke panden. Er werd een kijkje genomen in een huis met fresco’s uit de 14e eeuw, uniek in Nederland. Iedereen was het erover eens dat dit niet verloren mag gaan. Raadslid Eric Oude Engberink: “We vergeten te gemakkelijk hoeveel waarde dit erfgoed heeft. De menskracht in het gemeentehuis is te klein om al dat mooie erfgoed de aandacht te geven die het verdient. Daar mag best een tandje bij, om onze monumenten goed te bewaren.”

De groep stond ook stil bij het schoolgebouw achter de Stadskazerne in de Buiten Nieuwstraat. Dit pand verkeert in slechte staat en iedereen is het erover eens dat het gerestaureerd moet worden. Oude Engberink: “De restauratie loopt nu vast op financieel touwtrekken. Hopelijk worden de gemeente en de projectontwikkelaar het hier snel over eens hierover. Er gaat hier te vaak een sloophamer tegen erfgoed, omdat we te lang wachten met beschermen en restaureren.”

In de binnentuin van woonzorgcomplex Margaretha stelde het gezelschap samen van harte in met de conclusie dat behoud van erfgoed heel goed samen kan gaan met nieuwbouw.

 Aan het eind van de wandeling bedankte burgemeester De Rouwe voor de aansprekende verhalen; de monumentale panden houden de rijke geschiedenis van Kampen levend. De Rouwe spoorde de erfgoedinstanties aan om na de verkiezingen aan de formateur te vertellen dat het belangrijk is om erfgoed in het nieuwe coalitieakkoord een prominente plek te geven. Daarmee bevestigde hij de oproep die GroenLinks deed bij recente sloop van beschermd stadsgezicht: gemeente, wees zuinig op ons erfgoed. Initiatiefnemer Eric Oude Engberink: “Dit werkt. Met betrokken instanties, ambtenaren en een bestuurder ontdekken welke kansen er liggen en bekijken hoe je die om kunt zetten in goede plannen.”