Afbeelding
Pixabay

Gemeente Kampen stelt solidariteitsfonds in voor hulp aan Oekraïners

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten voorlopig € 55.000 – omgerekend 1 euro per inwoner – beschikbaar te stellen voor het solidariteitsfonds Oekraïne. Organisaties en verenigingen in gemeente Kampen kunnen bedragen van €500 tot €5.000 aanvragen, waarmee hulpinitiatieven uit de Kamper gemeenschap aan Oekraïne of aan naar Kampen gevluchte inwoners van Oekraïne kunnen worden ondersteund. Voorwaarde is wel dat deze initiatieven de hulp van andere organisaties niet tegenwerken en zelf ook geld inleggen. De gemeente wil dat bedrag dan verdubbelen. Voorbeelden van zaken die kunnen worden vergoed, zijn transport, brandstof, humanitaire goederen zoals generatoren of medicijnen en bijvoorbeeld sport- en spelactiviteiten voor vluchtelingen.

Burgemeester Sander de Rouwe: “Hartverwarmend zijn de vele lokale initiatieven die al zijn gestart om het getroffen Oekraïne te ondersteunen. Hulpgoederen worden verzameld, bijvoorbeeld materiaal voor de brandweer en ook speelgoed. De Hervormde Gemeente ‘De Hoeksteen’ uit IJsselmuiden heeft 24 vluchtelingen opgehaald en ondergebracht in een oude pastorie in IJsselmuiden. De Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst gaat ook vluchtelingen opvangen, in nog te plaatsen cabins aan de Kamperzeedijk. Tientallen particulieren melden zich dat ze opvangplekken hebben. Dit zijn zo maar een paar voorbeelden. Ik ben daarvan onder de indruk en ook dankbaar hoe Kampen zijn sociale gezicht toont.” En dat kan ook haast niet anders, aldus de burgemeester. “Het geweld waarmee de Oekraïense bevolking wordt geconfronteerd is onacceptabel. Het is enorm schrijnend wat we zien gebeuren. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we ons volop inspannen om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Daarbij wil ik particulieren wel oproepen zich zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande initiatieven. Op onze website staat daarover meer informatie.”

Noodopvang

Verder is gemeente Kampen, op verzoek van Veiligheidsregio IJsselland, aan het onderzoeken of er snel locaties beschikbaar zijn voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De Rouwe: “Eind vorig jaar zijn een groot aantal locaties gescreend voor de noodopvang van asielzoekers. Die lijst lopen we op dit moment nog een keer langs. Belangrijk verschil met de noodopvang van asielzoekers, is dat de gemeente bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen zelf verantwoordelijk is voor realisatie en exploitatie van de locatie.” Het proces om asielzoekers op te vangen in een kleinschalige tijdelijke noodopvang aan de Industrieweg gaat in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) overigens gewoon door. “Ook deze opvangplekken zijn onverminderd nodig”, weet de burgemeester. “Het gebied waarin deze noodopvang staat, is voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne buiten beeld – en dat houden we zo”, stelt burgemeester Sander de Rouwe.

Pro actief en present

Naast de verlichting van de Nieuwe Toren, de stadsbrug en nu ook de Stadsgehoorzaal voelt het college sinds de start van de oorlog de urgentie om meer te doen. Het college heeft daarom in de vergadering van 1 maart al uitgesproken proactief steun te bieden, daar waar gewenst. Op vrijdag 4 maart is het loket oekraine@kampen.nl geopend. Het aanvraagformulier voor financiële bijdragen uit het solidariteitsfonds is vanaf volgende week te vinden op www.kampen.nl/oekraine 


Pixabay

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 10 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 22 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57