Afbeelding
Pixabay

Opening Groente & Fruitbrigade locatie in IJsselmuiden

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN - Groente & Fruitbrigade opent op 19 mei de nieuwe locatie in IJsselmuiden. Diverse sprekers van Groente & Fruitbrigade en Voedselbanken Nederland zullen die middag ingaan op de ambitie en werkzaamheden. 

Groente- en Fruitbrigade een verzamel- en distributieorganisatie van groente en fruit ten behoeve van Voedselbanken Nederland. De voedselbanken staan elke week voor de uitdaging om circa 40.000 huishoudens te voorzien van tijdelijke voedselondersteuning. Gezond eten van verse producten zoals groente en fruit is vaak lastig, vooral voor mensen die weinig geld hebben. Groente & Fruitbrigade is opgericht om voedselbankklanten te voorzien in hun behoefte aan groente en fruit. 

De groente- en fruitsector heeft de ervaring dat (soms grote) partijen van hun producten niet verkocht kunnen worden, terwijl die wel geschikt zijn voor de menselijke consumptie. De kwaliteitseisen van afnemers (zoals supermarkten) zijn namelijk hoog. De geschikte producten willen zij om verschillende redenen aanbieden aan de voedselbanken:

  • zo wordt verspilling van goede producten verminderd; om de producten te telen is grond, water, energie en CO2 gebruikt;
  • het is een zaak van maatschappelijk verantwoord ondernemen;
  • het afvoeren van producten kost geld en het donaties mogen van de bedrijfswinst worden afgetrokken.

Sinds de oprichting van Groente & Fruitbrigade in 2018 is bijna 4 miljoen kilo groente en fruit ‘gered’ en beschikbaar gemaakt voor de voedselbanken.

De Groente & Fruitbrigade

De Groente & Fruitbrigade is opgericht in het Westland. De eerste locatie werd in 2018 geopend in Poeldijk. In 2021 opende de locatie in Venlo haar deuren. Door op strategisch gekozen locaties, zoals in de versregio’s in het Westland en Limburg locaties te openen worden telers en handelaren zoveel mogelijk ontzorgt. Voor aanlevering, fustretour en op het gebied van kwaliteit worden afspraken gemaakt met groente & fruitleveranciers.

Vrijwilligers van Groente & Fruitbrigade sorteren, herverpakken en verdelen groente & fruit voor de regionale distributiecentra van Voedselbanken Nederland. Zij zorgen vervolgens voor verdere distributie naar lokale voedselbanken. De nieuwe Groente & Fruitbrigade locatie in IJsselmuiden gaat Groningen, Friesland en Drenthe bevoorraden.