De Opening van Paviljoen Hanzezicht in mei 2021
De Opening van Paviljoen Hanzezicht in mei 2021 Foto: Foto Tennekes

Beroep ingesteld tegen omgevingsvergunning Paviljoen Hanzezicht

Algemeen

KAMPEN - Natuurvereniging IJsseldelta heeft beroep ingesteld tegen de afgifte van de omgevingsvergunning voor Paviljoen Hanzezicht nadat de gemeente Kampen de bezwaren van de vereniging en een second opinion van Buiting Advies in maart ‘ongegrond’ verklaarde. Daardoor ziet de vereniging zich genoodzaakt om bij de rechtbank in beroep te gaan tegen het verstrekken van deze omgevingsvergunning. De natuuronderzoeken van de initiatiefnemers waren onvolledig en ontoereikend. 

De natuurvereniging vertelt: “In mei 2021 opende paviljoen Hanzezicht bij de Stadsbrug de deuren voor bezoekers. Tot verbazing van omwonenden en onze natuurvereniging bleek de gemeente een tijdelijke omgevingsvergunning voor twee jaar te hebben verstrekt voor de bouw van deze horecavoorziening in de IJsseluiterwaarden die sinds 1995 onderdeel zijn van het Natura 2000-gebied Rijntakken. De initiatiefnemers hebben al aangekondigd er een permanent “strandpaviljoen” van te willen maken. De beschermde natuur, de koeien en de zomerrecreanten van het voormalige ‘koestrandje’ hebben in de afwegingen van de gemeente blijkbaar onvoldoende een rol gespeeld.”


Natuurvereniging IJsseldelta en omwonenden besloten daarom gezamenlijk bezwaar aan te tekenen. De Natuurvereniging liet bureau “Buiting Advies Natuur en Landschap” het gebied onderzoeken en de kwaliteit van de door de initiatiefnemers geleverde natuuronderzoeken beoordelen. Daaruit bleek dat een deel van het Natura 2000-gebied niet onderzocht was, dat beschermde soorten zoals de rivierrombout (een libelle) en de rivierprik (een vis) niet in de onderzoeken voorkwamen en dat aan de trekroutes voor bevers en otters geen aandacht was besteed. Ook de effecten van geluid, lichthinder en het weggraven van het hooilandje op bijvoorbeeld meervleermuizen, steenuilen, huismussen en scholeksters werden onvermeld gelaten. Desondanks verklaarde de gemeente Kampen de bezwaren ongegrond.