Deel van het standbeeld van Johann Sebastian Bach voor de Thomaskirche in Leipzig waar Bach cantor-organist was.
Deel van het standbeeld van Johann Sebastian Bach voor de Thomaskirche in Leipzig waar Bach cantor-organist was. Foto: archiefbeeld

Motetten van Bach in De Burgwal

Algemeen

KAMPEN - Donderdag 2 juni geeft het koor Consensus Vocalis uit Enschede in De Burgwal een uitvoering van drie motetten van Bach. Het koor staat onder leiding van Klaas-Jan de Groot die ooit is begonnen bij Kampen Boys Choir. Organist is Sander van den Houten.

Bachs motetten behoren tot het beste van zijn vocale oeuvre. Bekend is dat Mozart in april 1789 in Leipzig, zeer geïmponeerd door een uitvoering van ‘Singet dem Herrn’, uitriep ‘Hier is wat van te leren’ en zich alle partijen (partituren bestonden niet) liet brengen om ze, uitgespreid op zijn knieën, op stoelen en op de grond te bestuderen.

Orgelsolo’s worden afgewisseld met het vierstemmige motet Lobet dem Herrn, het vijfstemmige motet Jesu, meine Freude en het dubbelkorige motet Der Geist hilft unser Schwachheit auf.

Het concert begint om 20:00 uur. Zaal open om 19:30 uur. Kaarten à € 23,50 zijn te koop via de website van de Stadsgehoorzaal.