Afbeelding
Foto: aangeleverd

Joyful Sound viert 25+2-jarig jubileum

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – Op 4 april 2020 zou gospelkoor Joyful Sound uit Kampen haar 25-jarig jubileum vieren. Een groots concert in de Stadsgehoorzaal met veel indrukwekkende technische effecten moest het feest compleet maken, maar door de lock-downs kon dat niet doorgaan. Twee jaar later wordt het feest alsnog gevierd, maar nu in de Hoeksteen in IJsselmuiden.

Op 11 juni start om 19:30 uur het concert onder het thema ‘Amazing journey’. Dat dit een bijzondere reis is, werd duidelijk in het gesprek met Jan-Geert Taekema, vanaf het begin de dirigent van dit koor.

“Het thema is ontleend aan enerzijds de reis van het koor in de afgelopen 25+2 jaar, maar vooral ook aan de reis van eenieder door het leven”, aldus Taekema. “Iedereen neemt gedurende de levensreis bagage met zich mee, van feest tot verlies, en van verwachtingen tot keuzes. Sommige bagage stop je graag in een koffer en laat je achter op een station om weer lichter door te kunnen reizen. Maar er is altijd een koffer waar je je basis in doet. En wat die basis is, is voor iedereen weer anders. Tijdens het concert gaan we ontdekken wat voor Joyful Sound de basis is die onze hele reis mee gaat.”

Vol enthousiasme laat de dirigent het 37 pagina’s tellende draaiboek zien waarin alles staat genoteerd over het concert. Plattegronden, aanwijzingen voor licht, geluid, camera’s, opstellingswisselingen, tot op het laatste detail is alles uitgedacht. “We willen zo ontzettend graag het verhaal van het concert vertellen, alles moet er toe leiden dat de boodschap die we brengen optimaal op het publiek over komt. Het is niet zomaar een samenraapsel van liedjes die in een leuke volgorde zijn gezet. We hebben een ‘reisleidster’ die de lijn toelicht en de duiding van de liedjes in het thema verwoord. De hele inrichting van de zaal is in lijn met wat je op de poster ziet: een reis per trein met volle bepakking. Zelfs je ticket is in de vorm van een treinkaartje. Dan kun jij wel raden wie bij de ingang je ticket staat te controleren!”

Gospelkoor Joyful Sound is in 1995 opgericht na afloop van een jongerendienst in de Open Hof. Sindsdien heeft het koor meerdere repetitie-locaties gehad, maar de laatste acht jaar is dat bij ijsclub VZOD aan de Beneluxweg in Kampen. De ongeveer 60 leden komen niet alleen uit Kampen en IJsselmuiden, maar uit de wijde omtrek, van Apeldoorn tot Onna en van Lelystad tot Wezep. Naast optredens in kerkdiensten is het koor jaarlijks zeer actief bij Kerst in Oud Kampen en hebben ze meerdere bijzondere optredens gehad. In een boekenwinkel, bij een supermarkt, een mini-concert bij een andere vereniging en in een vrachtwagen bij bijzondere evenementen. 

De dirigent vertelt met dankbaarheid over hoe ze de coronatijd hebben doorstaan. “Al na een paar weken hebben we het concept ‘Joyful TV’ bedacht. In feite een online-bijeenkomst via Teams, maar met een andere inhoud dan de reguliere repetities. Door vertragingen via internet vonden we het niet zo handig om daadwerkelijk te zingen, maar hebben we de verbondenheid gehouden door samen te kijken naar eerdere video-opnames van het koor. Ook keken we naar gospelliedjes van andere artiesten en deelden we lief en leed met elkaar. Er was tijd voor ‘fun’ met leuke quizen, bingo’s en keken we elke week bij een ander koorlid thuis. Dit alles heeft er toe geleid dat we elkaar zijn blijven vasthouden. Een paar leden hebben in deze periode hun lidmaatschap helaas beëindigd, maar we kregen er zelfs meer nieuwe leden bij! Het is triest te zien dat er zo veel koren nu niet meer bestaan door leegloop. Daarmee valt ook een belangrijke evangelisatie weg, naast natuurlijk de persoonlijke geloofsbeleving van de leden van die koren. We hopen dat ze blijven zingen, al is het dan ergens anders. Voor Joyful Sound is stoppen nooit een optie geweest; er is nog zo veel te doen en te bezingen!”

Meer informatie over het concert is te vinden op www.joyfulsound.nl, waar ook de tickets verkrijgbaar zijn.