Henriëtta Schutte (Boekhandel Bos) krijgt een eerste exemplaar van schrijfster Rina Stam
Henriëtta Schutte (Boekhandel Bos) krijgt een eerste exemplaar van schrijfster Rina Stam (foto: Maarten van Gemert)

Rita Stam overhandigt eerste exemplaren van haar boek over dementie bij haar moeder

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Afgelopen voorjaar overleed de moeder van Rina Stam na zestien jaar met de diagnose dementie te hebben geleefd. Rina heeft de soms tragische en soms komische voorvallen in die periode vervat in een boek voor iedereen die met dementie te maken heeft. De eerste exemplaren legde ze vorige week zaterdag te koop bij ReadShop Bos.

Rina Stam is een ervaren schrijfster. Ruim tien jaar geleden begon ze een tekstbedrijfje, naast haar werk bij gemeente Zwolle. Een boek over haar moeder zat ook al lang in haar gedachten. In haar moeders hoofd begon vanaf eind zestig het slopende proces van dementie met vergeetachtigheid. Op 87-jarige leeftijd is Rinas moeder overleden die altijd vrolijk was, tot de eerste jaren van dementie. Toen was ze regelmatig boos en opstandig. Later kwam het vrolijke karakter terug en moeder heeft tot het einde toe heldere momenten gekend. Moeder vroeg vaak ‘Welke dag is het vandaag?’ en met die titel is Rina aan de slag gegaan. Vorig jaar verhuisde ze van Noordwest-Overijssel naar Zuid-Frankrijk om daar in alle rust zich aan het boek te wijden. “Het moest eruit,” vertelt Rina bij haar bezoek aan Readshop Bos.

Voor de duivel
Haar moeder had de ziekte van Alzheimer en ze heeft de totstandkoming van het boek niet bewust meegemaakt. Maar toch wist ze ervan want tot het laatst had ze af en toe heldere momenten. En Rina had nog contact met haar moeder: “Als ik achter mijn laptop zat, deed ik mijn ogen dicht en vroeg ik ma hoe ze de ziekte heeft beleefd. Dan kreeg ik de teksten door in mijn hoofd en vlogen mijn vingers als vanzelf over het toetsenbord.” Klagen deed moeder niet want haar motto luidde: “Klagen is voor de duivel.”

Debuut
Welke dag is het vandaag?’ is een op waarheid gebaseerd verhaal waarin Rina feiten en fictie verweven heeft. De hoofdpersoon zelf vertelt over haar dementie ziekteproces en die benadering is uniek, volgens Rina. Ze beschrijft de gedachten, angsten, verdriet en binnenpretjes die haar moeder meemaakte.