De drie vrienden Jaap, Gerrit en Jaco
De drie vrienden Jaap, Gerrit en Jaco (foto: Sjaak Verboom)

Kamper schrijfster debuteert met gewaagde bundel

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Op het Driestar College in Gouda heeft de Kamper schrijfster Christine Stam haar eerste boek gepresenteerd. Samen met haar ’linkerhersenhelft’ Ineke de Jong brengt ze de verhalen van dertien homoseksuele christenen voor het voetlicht. In persoonlijke interviews vertellen die over hun strijd en offer om celibatair te leven. De auteurs willen deze vaak verborgen groep een stem geven. ’Homo in de biblebelt’ is uitgegeven door de Kamper uitgeverij Brevier.

In reformatorische kringen, waarin De Jong en Stam verkeren, en binnen andere conservatieve stromingen, is homoseksualiteit veelal een beladen, zo niet onbespreekbaar, onderwerp. Kerken zijn gericht op huwelijk en gezin en ook daarbuiten worden alleengaanden vaak gestigmatiseerd. In soms ontroerende verhalen, getuigen twaalf homoseksuele mannen en één vrouw van het offer dat God van ze vraagt. Waarmee ze toch nog een gelukkig leven kunnen leiden, juist door hun geloof.

Celibatair
Gemeenschappelijke deler in alle interviews is de keuze om celibatair, zonder relatie, te leven. Daaraan kan een worsteling vooraf zijn gegaan. Geestelijk met het maken van de keuze of praktisch met een (opgegeven) relatie of een (niet vervulde) verliefdheid. Dat offer brengen, zoals dat zowel binnen de kerken als daarbuiten doorgaans wordt gezien, is niet voor niets.
„Vanuit Gods Woord mag je de keuze om geen relatie aan te gaan als een positieve roeping zien,” aldus Stam. „Iets opgeven voor God blijft nooit zonder zegen”, geeft de Kamper schrijfster aan die in het RD een column verzorgt. Naast huisvrouw, moeder en spreker in het dagelijks leven heeft ze recent een opleiding tot pastoraal werker afgerond. Via diverse wegen kwamen Stam en De Jong, zelf hetero en getrouwd, in aanraking met homoseksualiteit.

Vriendschappen
De auteurs zagen hoe belangrijk intieme vriendschappen voor homo’s zijn. Het boek opent met het verhaal van de enige geïnterviewde lesbienne en eindigt met een gesprek tussen drie homovrienden. Via een bijbelstudiegroep leerden ze elkaar kennen en ze bleken zowel woonplaats als interesses te delen. Daaruit groeide een hechte vriendschap waarin ze, ook zonder liefdesrelatie, veel met elkaar delen en ondernemen. Tenslotte leven ze alleen en hebben ze niet iemand thuis om van zich af te praten.

Uitgever
‘Homo in de biblebelt’ is uitgegeven door Brevier Uitgeverij in Kampen. In 2012 begon Pieter Rouwendal zelf als uitgever na een reorganisatie bij Uitgeverij Kok. Rouwendal en Stam kennen elkaar vanuit de Poortkerk. Bij de boekpresentatie leidde Rouwendal de bijeenkomst in. Stam en De Jong spraken over hun gezamenlijk schrijfavontuur dat tot een goed einde is gebracht. Het boek leest vlot en kan soms diep raken. Allereerst is het de wens van de auteurs om mensen tot denken en acceptatie aan te zetten. Ook een alleengaande kan gelukkig leven en mag er zijn. Zoals ook een homo in de biblebelt.


Ineke de Jong (l.) en Christine Stam tijdens hun boekpresentatie (videobeeld)