Het Oranjeconcert van Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst.
Het Oranjeconcert van Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst. Foto: Eigen foto

Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst hervat koorrepetities na zomervakantie

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN – Het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst, dat onder leiding staat van Freddy Veldkamp, hervat op dinsdag 30 augustus de wekelijkse koorrepetities in Hervormd Kerkelijk Centrum De Zaaier. Geïnteresseerde mannen zijn welkom om eens een koorrepetitie te bezoeken, zodat ze op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met het Hervormd Mannenkoor. 

(door Niek Teune)

Het Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden-Grafhorst werd in 1968 opgericht door een aantal gemeenteleden van de Nederlands Hervormde Kerk. Tegenwoordig zijn mannen van alle kerkelijke gezindten uit de wijde omtrek lid van het koor. “De onderlinge verbondenheid is groot”, stelt eerste secretaris Siemen Fuite. “Veel mannenkoren hebben echt een jasje uitgedaan door de coronacrisis. Maar toen het weer kon en mocht, kwamen onze koorleden weer trouw naar de repetitieavonden. Ons koor telt ongeveer 115 zangers. Het was, is en blijft ons diepste verlangen en voornaamste doel om samen te zingen tot Gods eer.”

Het mannenkoor gaat zich de komende maanden voorbereiden op kerstuitvoeringen in IJsselmuiden en Dalfsen, maar ook op het Kerstconcert in Kampen op 22 december. Het Kerstconcert in de Bovenkerk en het Oranjeconcert in de Oosterholthoeve maken al sinds de jaren 80 structureel deel uit van de kooragenda. Het Passie-Paasconcert heeft zich daar inmiddels bijgevoegd. “Ieder jaar opnieuw zijn de kerk en de sporthal nagenoeg vol. Voor veel mensen is het een traditie geworden om naar deze concerten te komen.” 

Daarnaast werkt het Hervormd Mannenkoor op uitnodiging mee aan andere concerten. Zoals bijvoorbeeld aan een benefietconcert op 14 oktober in de Bovenkerk, waaraan ook Jong Gemengd koor Immanuël uit Urk en Christelijk Jong Gemengd Koor Cantabo Deo meewerken. “Maar waar wij ook zingen, wij zingen altijd de muziek die past bij de identiteit van ons koor. Naast het geestelijk lied, zingen we onder andere negrospirituals, volksliederen, ludieke en klassieke liederen onder leiding van Freddy Veldkamp”, aldus Fuite.

Volgend jaar is Freddy Veldkamp 25 jaar dirigent van het Hervormd Mannenkoor. Hij heeft het koor in meerdere opzichten doen groeien. “We hebben aan Freddy Veldkamp een dirigent die altijd vol goede moed is. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Met geestdrift, humor en doorzettingsvermogen haalt hij het maximale uit ons koor.” 

Het Hervormd Mannenkoor heeft de laatste maanden een aantal nieuwe leden mogen verwelkomen. Fuite: “We staan bekend als een koor met relatief veel jongere leden. Een tijdje geleden hebben drie mannen uit één gezin zich aangesloten bij ons koor. Ook oud-leden keren soms weer terug. Dat is een goed teken. Maar nieuwe aanwas is uiteraard altijd hartelijk welkom.”

Voor de komende kerstuitvoeringen wordt nieuw repertoire ingestudeerd. “Voor geïnteresseerde mannen is dit daarom een goed moment om in te stappen. Zij zijn van harte welkom om eens een kijkje te nemen bij ons koor”, zegt de secretaris. Het Hervormd Mannenkoor repeteert normaliter iedere dinsdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur in Hervormd Kerkelijk Centrum De Zaaier aan Dorpsweg 38.

Meer informatie via www.hervormdmannenkoor.com of Siemen Fuite via secretaris.mannenkoor@outlook.com.

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.