Zicht op Haatlandhaven
Zicht op Haatlandhaven (foto: Maarten van Gemert)

Groot ongenoegen over geplande windmolen waterschap op Haatland

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Op het industrieterrein Haatland in het noorden van Kampen staan op dit moment vier windmolens van Windkr-acht. Rondom de Zuiderzeehaven wil de onderneming nog een windturbine plaatsen als ook het waterschap. Deze windmolen moet komen op haar terrein van de waterzuivering. Dit is tegen het zere been van een direct omwonende. Zijn bezwaren worden met onderzoeken weggewoven hoewel er volgens hem het nodige op aan te merken valt.

Zowel gemeente als waterschap hebben klimaatdoelen gesteld. Uitbreiding van het aantal windmolens draagt hieraan bij. Stefan Brink kijkt straks echter recht tegen de massieve molen aan. Geleidelijk neemt hij het recyclingbedrijf van zijn ouders over. Zowel hij als zijn ouders willen daarbij blijven wonen maar wel met de relatief beperkte overlast die hij nu ervaart van het industrieterrein.

Windmolens
De windmolens op Haatland houden van meet af aan de gemoederen bezig. Nadat het door plaatselijke ondernemers opgestarte Windkr-acht is gelukt om vier turbines te plaatsen, wil zij er nog één plaatsen bij de IJssel Delta Terminal aan Oslokade 9. Hier heeft Brink niet direct last van evenmin als andere partijen. Doch een windturbine op het terrein van de waterzuivering aan Oslokade 2 ligt bijna letterlijk op een steenworp afstand van zijn onopvallend uniek gelegen bedrijfswoning.
Voor Waterschap Drents Overijsselse Delta draagt de windmolen 30% bij aan haar ambitie om in 2025 energieneutraal te werken.
Gemeente Kampen wil de hoeveelheid duurzaam opgewekte energie graag vergroten om in 2035 energieneutraal te zijn. Daarvoor zijn enkele gebieden aangewezen waaronder het industrieterrein Zuiderzeehaven. Het bestemmingsplan voorziet daar niet in.

Onderzoeken
Inmiddels hebben al twee onderzoekbureaus zich gebogen over de plannen. Brink heeft het nodige op de cijferbrij aan te merken maar voelt zich niet gehoord in zijn bezwaren. Ook een boerderij aan de andere kant van de IJssel zal overlast ervaren, verwacht hij, en wat te denken van de strook Natura200-gebied tussen zijn woning en de rivier. Hij vertelt hoe er laatst een zeearend dood is gevonden aan de voet van een windmolen die er nu al staat op het industrieterrein. Bezwaren van Natuurvereniging IJsseldelta en enkele bedrijven zijn ook afgewezen.
Brink voelt zich neergezet als ”slechte buurman” maar heeft nog niet eerder geklaagd over overlast. Hij weet dat hij op een industrieterrein woont. Nu roert hij zich wel. Zijn moeder heeft een keer ingesproken tijdens een raadsvergadering maar voelde zich niet gehoord. Ze vermoeden belangenverstrengeling tussen sommige raadspartijen en de onderneming Windkr-acht naast een onderkenning van bewonersbelangen.


Zicht op de waterzuivering met achter dat terrein een eerder geplaatste windmolen (foto: Maarten van Gemert)

Duurzaamheid
Een streven naar duurzaamheid onderschrijft Brink van harte. Zelf probeert hij jaarlijks zijn energieverbruik met 10% terug te dringen. Een verzoek om aangesloten te worden op de windmolen direct achter zijn huis wordt niet gehonoreerd. Een woordvoerder van het waterschap geeft aan dat dat wettelijk niet mag. WDODelta is een overheidsinstantie en geen energieleverancier.
Zij zou de opgewekte energie, die ze overhoudt na eigen gebruik voor de zuivering, terug leveren aan het net en daarmee haar maatschappelijke bijdrage leveren. Voor de windturbine bij de terminal is geen netwerkcapaciteit en daar leeft het plan om waterstofgas te produceren.
Het afgeven van een ‘Verklaring van Geen Bedenkingen’ staat in september op de agenda van de raadscommissie Ruimte en de daaropvolgende raadsvergadering. De afgewezen zes zienswijzen zullen daarbij ongetwijfeld aan de orde komen.